50 let fouska, českého loveckého unikátu

Frýdek-Místek - Český fousek, jediné původní české lovecké plemeno, slaví v těchto dnech hned dvě výročí. Tohoto ohaře před padesáti lety uznala mezinárodní kynologická federace jako národní lovecké plemeno a zároveň je to devadesát let od doby, kdy ho chovatelé vyšlechtili.

Přestože je český fousek jedním z národních plemen loveckých psů, není mezi veřejností příliš známý a rozšířený. V Česku eviduje Klub chovatelů českých fousků téměř 300 chovných psů a fen. Téměř každý třetí žije v Moravskoslezském kraji, nejčastěji na Ostravsku a Opavsku. 

Český fousek přitom patří mezi velmi stará plemena. První zmínky o něm pochází ze 14. století, kdy předci dnešních českých fousků doprovázeli na lov císaře Karla IV. Ještě před první světovou válkou byl český fousek nejrozšířenějším loveckým psem na území dnešní České republiky. 

Válka stavy českého fouska zdecimovala

Ovšem po válce bylo toto plemeno téměř na vymření a zachránilo ho několik nadšenců, kteří ho znovu vyšlechtili. „Byla to strašná práce, psi měli nejčastěji problémy se zuby, všichni museli pryč z chovů. Ale obnova se podařila,“ vysvětluje poradce chovu českého fouska Pavel Hermann. 

Výročí českého fouska (zdroj: ČT24)

A před padesáti lety se chovatelé dočkali. Mezinárodní kynologická federace českého fouska zapsala na seznam národních plemen. I když je fousek svým vzhledem jedinečný a ne každému se líbí, svou povahou si podle chovatelů získává čím dál tím více příznivců. Pro jeho klidnou povahu a inteligenci o něm říkají, že český fousek je pes pro českou krajinu. 

Charakteristika plemene 

Český fousek je ušlechtilý hrubosrstý ohař, střední velikosti, téměř čtvercového rámce. Má vrozené schopnosti pro práci v poli, ve vodě i v lese, což znamená, že je to pes pro všestranné využití. Díky své tělesné stavbě a typu osrstění je velmi vytrvalý, otužilý a odolný, vhodný k práci před výstřelem a po výstřelu i v obtížných terénních a klimatických podmínkách. Na škodnou zvěř je ostrý, nesmí však být agresivní vůči lidem a ostatním psům. Fousek je snadno cvičitelný a ovladatelný, dobře spolupracuje se svým pánem.