BIS varovala Marvanovou, že některé krajské soudy prý ovládá podsvětí

Praha - Bývalou náměstkyni ministryně spravedlnosti Hanu Marvanovou varovaly tajné služby před prorůstáním klientelistických sítí do některých krajských soudů. Informují o tom Lidové noviny. BIS zaznamenala kontakty části soudců na kriminální prostředí a na skupiny, které mohou ovlivnit průběh procesů. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) tvrdí, že o žádné zprávě BIS nic neví.

Marvanovou varovala BIS (zdroj: ČT24)

Bývalou náměstkyni resortu Hanu Marvanovou tajné služby varovaly, že někteří soudci jsou v kontaktu s vazbami na kriminální a klientelistické skupiny. Na problémy ale upozornila BIS už před pěti lety. „Obávám se, že tak jak se tím nezabývala vláda v roce 2009 a 2010, tak se tím nezabývaly ani další vlády. Přitom je to bezpečnostní riziko a ohrožuje to právní stát,“ uvedla Hana Marvanová. 

Ze zprávy tajných služeb vyplývá, že dochází i ke zneužívání insolvenčního řízení. Návrhy na jeho odstartování totiž můžou být vyvolávány bezdůvodně tak, aby poškodily konkurenci. „Jsou zapojeni někteří soudci z krajských soudů. Nejvýrazněji se to projevuje u krajských soudů v Brně a v Ústí nad Labem,“ tvrdí Marvanová. 

Její pověření vyjednávat za resort s tajnou službou potvrdily LN dva důvěryhodné zdroje z ministerstva. Nicméně ani Marvanová ani tajná služba oficiálně schůzku nepotvrdily. I ministryně Válková popírá, že by někoho jednáním s BIS pověřila. „Já jsem žádnou takovou zprávu od BIS nedostala. Nikoho jsem nepověřovala k takovému jednání, ani první náměstkyni ani jiného náměstka,“ řekla v telefonátu pro ČT.

Tomáš Lichovník, prezident soudcovské unie:

„Opravdu nechápu, k čemu je varování BIS, pokud nenásleduje akce policie. Jestliže se děje něco takového, pak předpokládám, že stát zasáhne.“

Právě výběrová řízení na šéfy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem odstartovala podle Marvanové spory na ministerstvu spravedlnosti. Marvanová minulý týden po neshodách s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou musela opustit funkci náměstkyně. Podle Válkové bylo jádrem několikaměsíčního sporu to, že Marvanová nerespektovala její pozici šéfky ministerstva.  

Marvanová ale tvrdí, že za jejím odchodem údajně stojí nátlakové skupiny z justice či advokacie. Spory podle ní začaly už v březnu, a to právě kvůli výběrovému řízení na šéfy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem. Tři desítky ústeckých soudců začaly s výtkami mediálně vystupovat v momentě, kdy výběrová komise vedená Marvanovou nedoporučila na šéfa krajského soudu ani jednoho ze stávajících místopředsedů, ale mělnického soudce Jana Veselého. Válková nicméně po odchodu Marvanové oznámila, že ve věci jmenování předsedů krajských soudů nebude váhat: „Pokud nepřijdou nové skutečnosti, navrhnu prezidentovi ty, kteří byli nominováni.“