Už vám nebudeme škrtat peníze, slíbil Sobotka vojákům

Strašice – Česká armáda nemá dostatek peněz na vybavení a už nyní neplní všechny závazky vůči spojencům. Vláda jí proto nebude ubírat další peníze a postupně se bude snažit rozpočet navyšovat. Při zahájení Dne pozemního vojska Bahna 2014 to slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V příštím roce by měli vojáci dostat od státu 43,5 miliardy korun. Náčelník generálního štábu Petr Pavel ovšem upozornil, že na udržení základních schopností a povinností by armáda potřebovala každý rok alespoň 50 miliard.

„Je zřejmé, že neplníme všechny závazky, které máme vůči našim spojencům. Těch 43,5 miliardy je podle mého názoru minimální částka, která umožní, aby se rozvoj a fungování armády ČR nezastavily,“ konstatoval Sobotka. Podle šéfa generálního štábu by ale jen na udržování současného stavu – nikoliv modernizaci – bylo zapotřebí alespoň 50 miliard ročně.

„Je to mírné nominální navýšení, na druhou stranu není to částka, která by umožnila rozvoj armády,“ komentoval plánovanou alokaci armádní generál Pavel. Státní rozpočet na rok 2015 původně počítal s ještě nižší částkou – výdaje na armádu se měly snížit o půl miliardy na 41,3 miliardy korun.

Den pozemního vojska Bahna 2014 se letos konal už popětadvacáté. Podle odhadů armády jej navštívilo 50 000 lidí všech věkových kategorií. Po celý den se mohli v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic ve Vojenském újezdu Brdy obdivovat vojenské technice a výzbroji české armády. Ta na akci vyslala přes 800 vojáků a 250 kusů moderní techniky.

Sedmihodinový program připomněl v historické části sto let od začátku první světové války a vzniku československých legií, 70 let od vylodění spojenců v Normandii a 70. výročí bitvy o Duklu. Část programu vysílal v přímém přenosu i kanál ČT24. PODÍVEJTE SE na záznam.

Pavel věří, že v dalších letech bude navyšování rozpočtu pro armádu pokračovat tak, aby byla schopna plnit svoje závazky a úkoly. „V současné době nejsme ty závazky a úkoly schopni plnit na sto procent, dokonce ani ne na 70, dokonce ani ne na 60,“ postěžoval si šéf generálního štábu.

Armádě prý chybí finance všude – na lidi, zásoby munice, výstroj, náhradní díly, údržbu nemovitostí a zejména na obměňování techniky. Čeští vojáci tak jen stěží drží krok se svými aliančními spojenci. „Abychom se nestali armádou, která se bude více podobat muzeu než použitelné armádě současnosti,“ varoval generál.

Jako první jsou na řadě nové vrtulníky

O nutnosti posílit rozpočet armády hovořil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zmínil v této souvislosti obměnu ruských bojových vrtulníků Mi-24. „Musíme určit specifikaci, nejlépe tento rok, příští rok soutěž, následující rok už by mohlo dojít k přezbrojení,“ upřesnil šéf resortu obrany. S velením armády se shoduje v tom, že by se měly koupit víceúčelové stroje; zatím se mluví o dvanácti kusech. Celková cena podle Stropnického dosáhne několika miliard.

Se záměrem Sobotkovy vlády souhlasí i opoziční ODS. „Česká vláda by neměla strkat hlavu do písku. Měla by se naopak snažit výdaje na armádu zvýšit s ohledem na to, co se děje na Ukrajině, co se děje ve světě,“ řekl České televizi místopředseda strany Martin Kupka.

Náčelník generálního štábu Pavel projevy premiéra a ministra obrany přivítal. Podle něj jsou důkazem toho, že „obranu této země po letech začínáme brát znovu vážně, že nechceme být přívěškem našim aliančním partnerům, ale že chceme být rovnocenným přispěvatelem“.

Česko v současnosti vydává na obranu lehce přes jedno procento HDP ročně. Při vstupu do Severoatlantické aliance v roce 1999 se přitom zavázalo, že bude ozbrojené síly financovat každoročně alespoň dvěma procenty hrubého domácího produktu. Kvůli chudému armádnímu rozpočtu Prahu kritizoval i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen (celá zpráva).