Vláda vyráží do boje proti korupci, letos chce prosadit pět zákonů

Praha - Vláda zavádí nový plán boje proti korupci. Každý rok chce prosadit část zákonů, které si stanoví. Jen pro letošek jich slibuje pět - třeba zavést majetková přiznání nebo nová pravidla pro financování politických stran. Dohlížet na to bude nová rada vlády. Opozice i protikorupční organizace ale zůstávají skeptické a říkají, že je místo plánů zajímá výsledek.

Ve sněmovně už se projednává poslanecký návrh zákona o registru smluv. Sama vláda by letos chtěla prosadit dalších pět zákonů, které by měly zbavit Česko nálepky státu s bující korupcí. 

Služební zákon

Návrh sice už čeká na druhé čtení, spory o jeho podobu se ale vedou dál. 

Zákon o prokazování původu majetku

Diskuse se vedou o hranici výše majetku, od níž by se musel jeho původ prokazovat, ale i o to, kdo bude mít zákon na starost. „V tomto případě spíš inklinujeme k tomu, aby to řešil soud,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jenže Jiří Dientsbier (ČSSD), předseda legislativní rady vlády, říká: „Máme v koaliční smlouvě naprosto jasně a jednoznačně řečeno, že to má být nástroj finančních úřadů, daňové správy.“ 

Komunisté navíc navrhnou vlastní verzi zákona. „Aby byla povinnost každého, kdo má majetek nad 10 milionů, a v případě právnických osob nad 30 milionů, že bude muset jít s barvou ven,“ nastínil místopředseda KSČM Jiří Dolejš. 

Zákon o střetu zájmů

Pro vládní koalici další problém - jak zajistit, aby se ve střetu zájmů neocitl sám ministr financí? „Všiml jsem si naprosto bezprecedentního korupčního prostředí, které vyplývá z toho obrovského konfliktu zájmů, který má Andrej Babiš jako ministr financí a vlastník Agrofertu,“ nechal se slyšet místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Zákon o financování politických stran

Má zabránit třeba tomu, co se dělo při kampaních před prezidentskými volbami, kdy peníze darovali neznámí sponzoři nebo kdy přicházely dary i po volbách, vše ale bez sankcí. 

Zákon o státním zastupitelství

Je to jediný zákon, který chce Sobotkova vláda převzít po vládě minulé.

Podle sdružení Rekonstrukce státu sice vláda má tažení proti korupci v plánu, ale politická podpora chybí. Ani 165 poslanců, kteří protikorupční body sepsané právě organizací Rekonstrukce státu před volbami podepsali, už není jednotných. Dohlížet na vládní kroky má nicméně nová rada pro boj s korupcí. Ta nahradí dosavadní vládní výbor, který loni sice existoval, jeho členové se ale nikdy nesešli. 

Seznam protikorupčních zákonů Rekonstrukce státu má celkem devět položek. Kromě již zmíněných návrhů je to i rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Tato změna už ve sněmovně prošla, v Senátu to ale bude mít složitější. Další návrh je, že legislativní proces má být přehlednější - třeba tím, že sněmovní výbory zveřejní zápisy z jednání. Omezit má takzvané přílepky. A anonymní akcieuž politici zrušili vloni.

Události: Vláda vyráží do boje s korupcí (zdroj: ČT24)

Česká republika si v posledním světovém žebříčku korupce pohoršila. Spadla na 57. místo a je na tom podobně jako Chorvatsko nebo Namibie. Slovensko následuje až za Českem. Vyplývá to z hodnocení mezinárodní organizace Transparency International. A jak korupci vnímají sami Češi? Podle průzkumu CVVM si tři čtvrtiny myslí, že je do korupce zapojena většina veřejných činitelů. Naopak jen minimum lidí věří, že jsou úplatky ve veřejné správě vzácností.

Vydáno pod