Opozice: Místo Zaorálka měl jet na Ukrajinu prezident nebo premiér

Praha - Pravicová opozice kritizuje vládu, že na slavnostní inauguraci ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyslala pouze jediného zástupce, a to šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Podle TOP 09 měl Česko na takové události zastupovat prezident nebo premiér.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poukázal na to, že na inauguraci přijeli prezidenti například z Německa, Polska nebo Slovenska. „Účast pouze člena vlády, nikoliv jejího předsedy nebo hlavy státu, pokládám, zvlášť v souvislosti s některými výroky našich politiků, za velmi nešťastnou symboliku,“ řekl České televizi. Na svém facebookovém profilu uvedl, že „závidí Polákům jejich vládu“.

Kritikou nešetřil ani bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS): „Je to hanebné, pan premiér by měl zvednout zadek a jet na Ukrajinu. Vždyť se tam bojuje i tak trochu za nás,“ řekl Lidovým novinám.

Zaorálek pouze svou účast hájil. Na ceremoniál podle něj nepřijela celá řada prezidentů, protože byli v pátek na oslavách 70. výročí vylodění Spojenců v Normandii. „Já jsem tu seděl v delegaci tvořené ministry zahraničí, byla jich tady celá řada. Byla to reprezentace, která byla zvolena v řadě zemí,“ řekl České televizi. Ukrajinští partneři ho podle něj navíc přijali dobře. Ze států EU ale přijeli ministři zahraničí už jen z Francie, Dánska a Lucemburska.

Prezident Miloš Zeman se akce neúčastnil z pracovních důvodů. S Porošenkem se setkal před několika dny v Polsku a pozval ho na návštěvu Prahy. Premiér Bohuslav Sobotka měl program v Česku. Vystoupil například na zahájení Dne pozemního vojska Bahna 2014. Pouze účast Zaorálka je podle něj „postačující a důstojné zastoupení“.

Opozice: Na Ukrajinu měl jet prezident nebo premiér (zdroj: ČT24)