Válková vrchní státní zastupitelství rušit nechce: „Jsem ale v menšině“

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková (nestr. za ANO) preferuje zachování dvou Vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci (VSZ). S tímto názorem je ale podle svých slov v menšině. Řekla to v pořadu Otázky Václava Moravce. Zrušení VSZ je jednou z nejvíce diskutovaných variant v chystaném zákoně o státním zastupitelství. Proti této možnosti se nedávno vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Ministryně v OVM také oznámila, že zatím nenavrhne Jana Veselého na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem. Nejprve s ním chce probrat námitky, které jí sdělili ústečtí soudci.

Zákon o státním zastupitelství začala připravovat vláda Petra Nečase. Resort také vychází z verze, která byla ve sněmovně už v květnu 2013, po pádu vlády ale byla stažena. Po řadě připomínek se v zákoně nově rozšířila kompetence speciálního protikorupčního útvaru na nejzávažnější hospodářské a majetkové činy, nikoliv jen na korupci. S tímto krokem souvisí i stále diskutovaný záměr, zda zrušit Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Jejich agendu by v takovém případě převzaly nejvyšší a krajská státní zastupitelství i nový specializovaný útvar.

Prezident Miloš Zeman nedávno rušení vrchních zastupitelství kritizoval: „Paní Bradáčová a pan Ištvan (vrchní státní zástupci v Praze a Olomouci) odvedli poctivý kus práce. Reagovat na to zrušením jejich institucí mně připadá poněkud nepatřičné.“ Válková v OVM uvedla, že osobně také preferuje variantu, která by VSZ ponechala a posílila jim kompetence. Při jednáních ale prý byla s tímto názorem v menšině. Zrušení VSZ a vytvoření nového specializovaného útvaru podle ní naopak preferuje mimo jiné právě Bradáčová i nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Jaká varianta nakonec v zákoně bude, bude jasné zřejmě do léta. „Čas nás tlačí, rozhodnutí bude muset padnout v nejbližších dnech. Osobně si nejsem jistá, k čemu se hnutí ANO nakonec přikloní.“

Veselý je údajně známý konflikty s ostatními soudci

Vedle přípravy řady zákonů řeší ministerstvo i obsazení krajských soudů. Do čela brněnského navrhne Válková Milana Bořka. S Veselým, který vyhrál výběrové řízení do Ústí nad Labem, chce ještě probrat námitky ústeckých soudců. Ti začali s výtkami mediálně vystupovat v momentě, kdy výběrová komise vedená nyní už bývalou náměstkyní Hanou Marvanovou nedoporučila na šéfa krajského soudu ani jednoho ze stávajících místopředsedů a navrhla právě Veselého, který nyní předsedá Okresnímu soudu v Mělníku.

Soudcovská rada ústeckého soudu podle Válkové upozornila mimo jiné na to, že Veselý nemá praxi u krajského soudu, což přitom bývá standardním předpokladem pro kandidáty na předsedy. Pražský krajský soud také podle Válkové zjistil u Veselého určitá pochybení. O co se jedná, ale ministryně nechtěla upřesnit. Má například jít o údajné průtahy v případech. Veselý je prý známý také tím, že má konflikty s ostatními soudci. Podle Válkové neměla výběrová komise tyto podklady k dispozici. „Chci, aby pan doktor Veselý dostal příležitost se k tomu vyjádřit,“ uvedla. Pokud by pochybnosti vyvrátil, na předsedu soudu jej navrhne.

Do budoucna che Válková podobným případům předejít. Inspiraci hledá v Německu. „Mají zde právní úpravu, která zakazuje, aby se předsedou stal soudce z toho soudu, o jehož post se jedná.“ Válková to chce prosadit do novely o soudech a soudcích, kterou má teď na stole. Předseda soudcovské unie Tomáš Lichovník je ale opatrný. „Ne všechno, co funguje v jiné zemi, musí fungovat stejně u nás,“ podotkl.

Válková k odchodu Marvanové: Boj s korupcí nekončí odchodem jedné solitérky

Za odchodem Marvanové z postu první náměstkyně ale podle Válkové nebyly výtky soudců: „Z její strany úplně vázla komunikace. Zcela standardní nebylo ani její vedení legislativního odboru.“ Spor ovšem podle ministryně navenek vypadá hůř, než jaký ve skutečnosti byl, a chod resortu nijak neovlivnil. „Boj s korupcí nekončí odchodem jedné solitérky, která se nominuje na funkci Johanky z Arku,“ dodala.