Zelení přijali Liškovu rezignaci, do podzimu stranu povede Drápalová

Praha - Ondřej Liška oficiálně skončil jako předseda Strany zelených. Celorepubliková rada přijala jeho rezignaci. V čele ho prozatím vystřídá první místopředsedkyně a starostka městské části Brno-Nový Lískovec Jana Drápalová. Nové vedení si Zelení zvolí až po podzimních komunálních volbách. Liška se rozhodl odstoupit po volbách do Evropského parlamentu, ve kterých strana neuspěla. Do sedmičlenného předsednictva místo něj nastoupil podnikatel a IT expert Michal Berg.

Liška svou rezignaci oznámil už po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Oproti posledním eurovolbám před pěti lety si sice Zelení výrazně polepšili, ziskem 3,77 procenta hlasů ale zůstali bez mandátu. Liška označil výsledek za nedostatečný, a proto se rozhodl skončit. „Je správné skládat po volbách účty. Patří to k dobré politické kultuře,“ poznamenal.

Kvůli neúspěchu strany v evropských volbách rezignoval přesně před pěti lety na post předsedy i Martin Bursík. Do čela strany byl poté šestatřicetiletý Liška zvolený hned čtyřikrát, naposledy post obhájil letos v lednu. Nyní chce zůstat řadovým členem a působit především v brněnské organizaci. Hodlá také dokončit dvě rozepsané knihy. „Odcházím s dobrým pocitem, protože to, čím dnes Strana zelených je, není zásluha jenom moje, ale desítek a desítek velmi kvalitních lidí,“ dodal. 

Ambice do Senátu: Klub Zelených a nestraníků

Drápalová bude v čele Zelených až do podzimních komunálních voleb, které jsou spolu se senátními pro stranu nyní prioritou. V horní komoře chce získat dalších tři až pět křesel. „Naší ambicí je vytvořit senátorský klub Zelených a nestraníků,“ řekl České televizi Liška. O místo v Senátu bude za stranu bojovat advokát Václav Láska, bývalá šéfka kontroly kvality staveb v ŘSD Miloslava Pošvářová nebo bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který je společným kandidátem s lidovci. Zelení si ale věří i na zastupitelstva velkých měst. V Praze bude strana kandidovat společně s lidovci a se Starosty. V čele bude stát šéf pražské organizace Petr Štěpánek.

Liškovo působení v politice

  • v roce 2002 vstoupil do SZ, vyprofiloval se jako její zahraničně-politický expert
  • v letech 2003 až 2004 byl místopředsedou strany (odstoupil kvůli sporům s tehdejším vedením strany) a také předsedou Česko-rakouského fóra pro dialog
  • v letech 2003 až 2005 působil v zastupitelstvu městské části Brno-střed (výbor pro kulturu a školství)
  • od června 2006 do června 2010 byl členem Poslanecké sněmovny
  • v roce 2007 byl místopředsedou poslaneckého klubu Strany zelených
  • od prosince 2007 do poloviny roku 2009 zastával funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy
  • v září 2008 zvolen prvním místopředsedou Strany zelených (od 8. června 2009 po odstoupení předsedy Martina Bursíka stranu vedl)
  • 5. prosince 2009 byl zvolen předsedou strany
  • 8. června Zelení přijali Liškovu rezignaci po neúspěchu strany v evropských volbách
Liška v čele Zelených definitivně skončil (zdroj: ČT24)