Fischer se vrací k příteli a dárci do CE Group

Praha – Někdejší premiér překlenovací vlády a ministr Rusnokova kabinetu Jan Fischer znovu získal práci v energetické skupině CE Group, jejíž majitel Ladislav Dráb se podílel částkou přes milion korun na umoření Fischerova asi pětimilionového dluhu po neúspěchu v prezidentské kampani. Informoval o tom Český rozhlas. Financováním kampaně se tehdy zabývala i policie, ale na žádnou trestnou činnost nepřišla.

Fischer v CE Group krátce pracoval v roce 2013, než v červenci usedl do křesla ministra financí v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka. Před nástupem do čela resortu zodpovídal za strategické řízení projektů energetického komplexu Rožná a připravovaného plynovodu. „Já už jsem týden zaměstnán ve stejné pozici, ve stejné kanceláři, takže návrat se vším všudy,“ řekl Fischer Radiožurnálu.

Někdejší premiér úřednické vlády z let 2009 až 2010 odešel kvůli účasti v loňských prezidentských volbách z místa viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Média spekulovala, že by se mohl vrátit do této instituce, podle Fischerových slov pro ČRo ale nedostal žádnou konkrétní nabídku. Nevylučuje ale, že by v budoucnu ještě mohla přijít.

Oproti očekávání skončil Fischer už v prvním kole prezidentské volby a začal pracovat pro CE Group, jejíž majitel Dráb uhradil dluhy v řádu milionů korun, se kterými se Fischer ještě půl roku po volbách potýkal. Fischerovi se podařilo dluhy splatit až několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty, a to krátce po oznámení, že se stane ministrem.

Fischerovi se jako jedinému nepodařilo urovnat dluhy po neúspěšné kampani v zákonné lhůtě, zhruba pětimilionový dluh splatil těsně před svým nástupem do čela resortu financí. Hlavním důvodem finančního daru i zaměstnání Fischera bylo podle tehdejšího vyjádření podnikatele vzájemné přátelství. Už tehdy avizoval, že by po Fischerově vládním angažmá uvítal jeho návrat do energetické skupiny CE Group.