Rekord rozpáleného úterý? Na Hodonínsku naměřili 35,9 stupně

Praha – Česko zápasí s vlnou veder. Meteorologové očekávají, že nejtepleji v celé Evropě by dnes mohlo být právě u nás. Teplotní rekordy dnes do 17:00 padly na 90 procentech stanic měřících déle než třicet let, uvedl ČHMÚ. Nejtepleji bylo na jižní Moravě - ve Strážnici na Hodonínsku meteorologové naměřili 35,9 stupně Celsia. Třetí den v řadě si zapsala nový rekord i stanice v pražském Klementinu, kde bylo až 33,2 stupně. V Čechách a na Vysočině od středy hrozí silné bouřky a spolu s tím platí i výstraha před zvýšeným rizikem vzniku požárů.

Na některých stanicích s alespoň třicetiletou historií se dnešní teploty blíží absolutním rekordům pro celý červen. Nejtepleji bylo zatím na jižní Moravě ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 35,9 stupně Celsia. Byl tak o bezmála čtyři stupně překonán dosavadní rekord z roku 1996.

Jaké dnes padaly rekordy?

Jihomoravský kraj – Strážnice - 35,9

Ústecký kraj – Ústí nad Labem – 35,7

Liberecký kraj – Česká Lípa – 35,6

Jihočeský kraj – Brod nad Dyjí - 35,5

Plzeňský kraj – Plzeň Bolevec – 35,2

Středočeský kraj – Dobřichovice, Neumětely – 34,5

Zlínský kraj – Staré Město – 34,3

Vysočina – Havlíčkův Brod – 34

Moravskoslezský kraj – Lučina – 33,8

Královehradecký kraj – Hradec Králové – 33,6

Praha – Praha – 33,2

Pardubický kraj – Pardubice – 33

Zhruba 16 procent všech stanic zaznamenalo teplotu vyšší než 34 stupňů Celsia. Zejména šlo o stanice v Jihomoravském kraji a středních Čechách. Ve tři hodiny odpoledne se teploty na českém území pohybovaly mezi 30 a 34 stupni. Po Strážnici bylo nejtepleji v Brodě nad Dyjí a v České Lípě, zaznamenali tam shodně 35,6 stupně Celsia. O desetinu méně bylo naměřeno v brněnských Žabovřeskách. Stanice Plzeň-Bolevec pak hlásí 35,2 stupně.

„Dvě stanice měřící aspoň 30 let už překonaly i historicky nejvyšší teplotu naměřenou za celý měsíc červen,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička. Jednou z těchto stanic je právě Strážnice, dosavadní rekord z 22. června 2000 měl hodnotu 35,5 stupně Celsia. V Pasece dnes naměřili 34,1 stupně Celsia, o desetinu tak bylo překonáno maximum z 29. června 1947. Večer meteorologové uvedli, že rekord padl i v nejstarší české stanici v Klementinu, kde dosud byl nejteplejší 10. červen v roce 1937. Letos naměřili 33,2 stupně a rekord neodolal – stejně jako v neděli a pondělí. Absolutní červnový rekord z roku 2000 - 38 stupnňů - však zůstal nepřekonaný.

Meteorologové varují před silnými bouřkami a krupobitím

Již večer by se ale ráz počasí mě změnit. Přes Německo se už ale k České republice blíží studená fronta, která by s sebou zítra měla i nad naše území přinést od západu bouřky. Teploty zůstanou stále vysoké nad třicítkou, bouřky se během středy a čtvrtka postupně přesunou přes střed republiky na její východ.

Výstraha před bouřkami
Zdroj: ČT24
  • Výstraha před velmi silnými bouřkami platí zítra od 14:00 až do čtvrtečního rána. Kromě přívalů deště očekávají meteorologové nárazy větru do 100 km/h a kroupy.

Pondělní vedro má už i oběť, převoz v horku z Frenštátu pod Radhoštěm do Karviné nepřežil cirkusový lachtan kalifornský. Uhynul vinou přehřátí během sedmdesátikilometrové trasy. Druhého samce zachránili hasiči, kteří jej vodou z cisterny ochladili a jeho nádrž napustili vodou. Zvířata byla totiž převážena v nádržích bez vody. Okolnostmi úhynu osmdesátikilogramového lachtana Logana řeší policie s podezřením na zanedbání péče o zvíře.