Šéf Cermatu: Studenti umí zaškrtávat, ale nemají produktivní dovednosti

Praha - Na středních školách končí státní maturity, dnes je poslední den ústních zkoušek. Už v květnu skládali maturanti písemné testy, kde byla znova největším kamenem úrazu matematika. U ní propadla skoro čtvrtina studentů. Podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky u studentů v posledních letech klesají tzv. produktivní dovednosti. Pokud mají správné odpovědi zaškrtávat, tak s tím problém nemají – horší to je, když mají aktivně něco vytvořit nebo vymyslet.

Ředitel Cermatu Jiří Zíka k letošním maturitám (zdroj: ČT24)

Tento trend se podle Zíky dá zobecnit prakticky na všechny maturitní předměty. „Zhoršení produktivních dovedností se ukazuje už při přechodu ze základní na střední školu. Tím pádem to je zřejmě kvůli metodě výuky a přípravy žáků,“ uvedl ve Studiu ČT24 šéf Cermatu. 

Podle něj je náprava otázkou minimálně několika let – musí se totiž začít už na pedagogických vysokých školách při přípravě nových učitelů. „Podle mého názoru se dnes matematika učí příliš formálně. Chybí ony produktivní dovednosti, matematika se bohužel - jak se říká - musí vysedět.“ 

Zíka také ve vysílání odmítl, že by mohly být za neúspěchem maturantů testy. „My si vypočítáváme tzv. reliabilitu testů, která vypovídá o schopnosti testu správně měřit, to co chceme měřit, a hodnoty reliability u našich testů se pohybují kolem 90 %. Což je vynikající výsledek srovnatelný např. s některými americkými centrálními testy.“ 

Letos šlo k jarní maturitě 87 500 studentů, na které nejdřív v květnu čekaly didaktické testy a písemná zkouška. V testech dopadli maturanti nejhůř v matematice, kde propadlo 24 procent. Cizí jazyk v této části nezvládlo 3,6 procenta maturantů, češtinu pak 2,7 procenta.

Ústní zkoušky pak začaly 16. května a končí až dnes. Studenti skládali ústní maturitu z češtiny a cizího jazyka – podle předběžných výsledků ústních zkoušek vzrostla neúspěšnost v češtině o 0,3 a v angličtině o 0,2 procenta, dodal Zíka. Zároveň v tomto období školy samy pořádaly takzvané profilové maturity z odborných předmětů. Celkové výsledky maturit budou známy do 16. června.  

Neúspěšní maturanti se mohou proti výsledkům všech částí maturitních zkoušek odvolat. Lhůta pro podání odvolání proti výsledkům testů a písemek už vypršela, žádost o odvolání proti ústním zkouškám je třeba podat do 30. června na příslušný krajský úřad, v případě Prahy na magistrát.