SÚKL oznámil úsporu jedné miliardy za tři měsíce

Praha - Změnami cen medikamentů uspořil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za tři měsíce jednu miliardu korun. Konstatoval to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který před časem vyměnil ředitele ústavu. Do konce roku chce ústav úspory ještě zdvojnásobit. SÚKL od té doby zrychlil revize cen a úhrad. Ušetřené peníze vynaloží ústav na nákladnou léčbu.

„Před nabytím právní moci jsou rozhodnutí o změnách úhrad, které přinesou českému veřejnému zdravotnictví úspory. Zopakuji jen, že během tří měsíců bylo dosaženo úspor ve výši jedné miliardy korun,“ uvedl ministr a ocenil práci nového ředitele lékového ústavu Zdeňka Blahuty.

Němeček připomněl, že úspory ve veřejném zdravotním pojištění nejdou na úkor pacientů. O jednu miliardu klesnou zisky farmaceutických firem. Uspořené peníze budou podle ministra využity na úhradu drahé léčby. „A můj úkol pro Státní ústav pro kontrolu léčiv je takový, aby do konce roku udělali všechno pro to, aby se úspora zdvojnásobila,“ prohlásil.

Blahuta uvedl, že provedení revize cen a úhrad léků patřila k zadání, s nímž do čela SÚKL nastoupil. Za více než miliardovou úsporou stojí mimo jiné i výrazná iniciativa ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), uvedl Blahuta. „Neznamená pro nás, že úspora je mantrou za každou cenu,“ dodal s tím, že u některých přípravků došlo k navýšení výdajů z veřejného pojištění.

Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger označil úsporu za prospěšnou. „My jsme na lécích ušetřili minimálně 2,5 miliardy a je dobré, aby tento stav pokračoval…,“ zmínil pro ČT. Podle něj pokračuje současné vedení SÚKL v nastoleném trendu, což ocenil.