Albrightová: Havel schází světu. Ale měl založit politickou stranu

Madeleine Albrightová vyčítá někdejšímu českému prezidentovi Václavu Havlovi jedinou věc – že nezaložil vlastní politickou stranu. Na druhou stranu ale rozumí důvodům, proč tak neučinil. Česká rodačka a bývalá ministryně zahraničí USA byla Havlovou blízkou přítelkyní. Nyní je na návštěvě v Česku. Účastní se tu konference Aspenského institutu, která se věnuje geopolitickým změnám ve střední a východní Evropě v posledních 25 letech.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Já mám jedinou kritiku na adresu prezidenta Havla, a to jsem mu řekla i do očí, že nechtěl založit politickou stranu,“ uvedla Albrightová při zahájení konference. „Věřím v politické strany, jedině tak mohou lidé mluvit se svojí vládou… ale rozuměla jsem tomu, proč nechtěl – protože viděl, čím komunistická strana,“ vysvělila pak v pořadu Interview ČT24. „Havel byl pro Česko vzácný člověk. Každý si ho vážil. Češi našli nejen svoji svobodu, ale i duši… Podle mě Havel schází světu,“ dodala bývalá ministryně.

Na debaty o založení Havlovy strany zavzpomínal také český velvyslanec v Londýně a někdejší Havlův mluvčí Michael Žantovský, který stojí v čele pražské odbočky Aspenského institutu. „Někteří z nás se ho snažili přesvědčit, uvrtat do toho. Bylo velké množství jeho podporovatelů, kteří chtěli být nějakým způsobem organizovaní, jiní naopak nechtěli,“ přiblížil Žantovský.

Díky svému angažmá při transformaci Československa v moderní demokratický stát sklízel Václav Havel mezinárodní uznání; řada Čechů je dnes ovšem z polistopadového vývoje zklamaná. „Mrzí mě, že jsou Češi pesimističtí,“ konstatuje v této souvislosti Albrightová. „Být pesimista, to nepomáhá.“ Ač česká rodačka, je přesvědčením optimistka – prý jí k tomu pomohlo, že byla vychována ve Spojených státech. Její americká zkušenost také říká, že je potřeba na demokracii neustále pracovat. „Neznamená to, že když člověk volí, je vše hned hotovo. A demokracie také nefunguje, když to lidi nezajímá,“ myslí si.

Albrightová: Majdan? Totéž co Václavské náměstí v roce 1989

Někdejší šéfka americké diplomacie v Interview ČT24 komentovala i situaci na Ukrajině. „Byla jsem na Majdanu – teď už je prázdný, ale myslím, že to bylo stejné jako na Václavském náměstí před 25 lety: To byli lidé, kteří už byli z chování vlády otrávení,“ uvedla. Nedávné prezidentské volby jsou podle ní teprve začátkem; Ukrajinci mají před sebou ještě hodně práce a budou potřebovat pomoct. „Musí mít nové zákony, hlavně proti korupci, věci se musí dít podle zákonů, musí také fungovat parlament… Bude to těžké, protože každý chce všechno hned,“ uvedla s tím, že stále doufá v mírové řešení konfliktu.

Albrightová je známa svojí oblibou broží – její šperky mluvily vlastní řečí a sledoval je celý svět. K vidění byly v rámci unikátní putovní výstavy a vyšla o nich i kniha. Kdyby se teď měla coby diplomatka sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, volila by podle svých slov takovou brož, kde by bylo „nějaké hrozné zvíře, které rádo jí jiná zvířata“, naznačila svůj vztah k napětí na východě.