Cizinec se snažil do Česka propašovat 47 vzácných želv

Praha – Celníci našli na ruzyňském letišti dvě plastové krabice, kde bylo 47 želv Spenglerových (zuboštítých), které jsou velmi přísně chráněné. Zvířata převážel v zavazadle cizinec z Asie ve velmi špatných podmínkách, dvě želvy už byly mrtvé. Zbylá zvířata si převzali do péče pracovníci pražské zoo.

Želvy a dvě želví vajíčka byly v plastových boxech v cestovní tašce. „Celníci objevili želvy při běžné kontrole za použití rentgenu, nezdál se jim obsah zavazadla,“ uvedla mluvčí ruzyňského Celního úřadu Šárka Miškovská. „Želvy byly převáženy ve velmi bídných podmínkách, bez vzduchu, mezi výkaly a tlejícím listím, naskládané v několika vrstvách na sobě. Dva exempláře byly nalezeny mrtvé a část z nich byla v zuboženém stavu,“ doplnila mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Rambousková.

Šlo o želvy Spenglerovy (nebo také zuboštíté), dravé želvy dorůstající 13 až 15 centimetrů a žijící v Číně, Vietnamu či Indonésii. Tento druh je zařazen do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů. Případ dále vyšetřují ruzyňští celníci pro podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Loni celníci objevili při domovní prohlídce u muže ze Slavkova u Brna 434 chráněných motýlů a brouků v téměř milionové hodnotě. Při celorepublikovém zátahu v roce 2011 zase zajistili 90 vzácných papoušků a želv v ceně asi 14 milionů korun. Do Česka se ale pašují i části zvířat. Letos třeba celníci zadrželi na letišti v Ruzyni pašeráka s 33 kilogramy sloních klů a loni zabavili dvě kostry tygrů.