V případu Kailové policie nejednala standardně, přiznal Tuhý v dopise

Praha – Policejní prezident Tomáš Tuhý přiznal, že si policie v případě stíhání poslankyně Zuzany Kailové (ČSSD) nepočínala příliš profesionálně a zdvořile. Zmínil to v písemné odpovědi na stížnost šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Předsedovi dolní komory i samotné Kailové, kterou poslanci v úterý odmítli vydat, například vadilo, že se o stíhání dozvěděli až z médií.

Tuhý v dopise adresovaném Hamáčkovi odpovídá, že postup police v tomto případě „nebyl zcela zdvořilý, a to nejen vůči vám, jako předsedovi Poslanecké sněmovny, ale ani vůči členům mandátního a imunitního výboru Poslanecké sněmovny či instituci jako takové“. Zároveň ale dodává, že zveřejnění jmen trestně stíhaných osob bylo zcela v souladu s právními předpisy. V takovém případě je prý ochrana soukromí převážena veřejným zájmem.

Za nešťastné pak Tuhý považuje neúplné zveřejnění závěrů přezkumu postupu Krajským ředitelstvím policie Ústeckého kraje. „Dovolím si tvrdit, že se v tomto případě zcela jistě nejednalo o standardní postup policie, ale o ojedinělý exces, kterého se policie do budoucna zcela jistě vyvaruje,“ píše také policejní ředitel.

Policie podezírá poslankyni a ústeckou radní Kailovou v souvislosti s projektem vítání občánků v Ústí nad Labem z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Zakázka na projekt za více než pět milionů korun odporovala prý požadavku na hospodárnost a byla zbytečná.

Kailová označila obvinění za absurdní, vítání občánků pokládá za velkou společenskou událost a nejúspěšnější projekt v Ústí. V případu už policie obvinila primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Mandík proti obvinění podal stížnost.