Cílek pro ČT: Čeká nás klimaticky neklidný rok

Praha – „Nové počasí“ skoro určitě není něco, co přejde jako nějaká dětská nemoc, ale zůstane tady s námi. V pořadu ČT Události, komentáře, to uvedl geolog a klimatolog Václav Cílek. Ono „nové počasí“ bude podle něj vypadat zhruba jako počasí uplynulých pěti či deseti let, kdy se střídají extrémy jako teplá zima, záplavy, sucha či naopak tuhé zimy. I celý rok letošní bude klimaticky neklidný, domnívá se Cílek.

Cílek: Celý rok bude klimaticky neklidný (zdroj: ČT24)

Klimatická situace 20. století je svým způsobem anomální, podotkl známý geolog. Na severní polokouli má jasný vliv velké oteplování Arktidy a ubývání statisíců kilometrů čtverečních ledové pokrývky. To mění teplotní poměry, ty mění směr větrů a ty zase mění vláhu. Jde o novou nepříjemnou situaci, pořád to ale není katastrofa, dodal. Poznamenal nicméně, že index extremity počasí na severní polokouli jednoznačně roste. Varuje v této souvislosti před klimatickým jevem známým pod jménem El Niño.

El Niño se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti tropického Pacifiku. Jeho základním rysem je zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu a s tím související výrazné oteplení vod podél rovníku ve východní polovině Pacifiku. Jev se ale projevuje i v atmosféře, a to hlavně změnami tlaku vzduchu a cirkulace vzduchu v této oblasti. El Niño ale ovlivňuje atmosféru v daleko větším rozsahu - při silných epizodách prakticky na celé Zemi. Energie El Niña se počítá na desítky tisíc jaderných bomb.

Václav Cílek:

"Prší doopravdy jinak. My se doopravdy posouváme. Já tomu říkám nové počasí."

Povrchové anomálie v Tichém oceánu jsou nyní stejně velké jako v roce 1997, kdy Českou republiku zasáhly katastrofální povodně, varuje Cílek. Skoro určitě se očekává, že nastane rok El Niño a že bude velký a bude mít dopady ve druhé půlce léta či v zimě i na naše území. Podle Cílka bude celý letošní rok klimaticky neklidný.

V nynějších tropických teplotách dramaticky stoupla spotřeba vody. Dispečeři vodárny v Českých Budějovicích například naměřili za tři dny rekordní spotřebu a v Praze teklo v potrubí s pitnou vodou každou sekundu o 300 litrů víc než normálně.

Cílek se nedomnívá, že by hrozil akutní nedostatek vody, přesto nabádá k zodpovědnosti – nejen pokud jde o šetření vodou, ale třeba i elektřinou. Připomněl v této souvislosti, že velké obchodní středisko spotřebuje stejně energie jako dvacetitisícové město. „Zatím máme svobodu plýtvat – pokud na to ovšem máme peníze,“ uzavřel Cílek a podotkl, že sama příroda nám ukáže, že takto to nejde.

Spotřeba vody během extrémních veder roste
Zdroj: ČT24