Válková si stěžuje u NS na návrat pasu Rittigovi

Brno - Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala k Nejvyššímu soudu (NS) stížnost pro porušení zákona v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Zpochybňuje v ní způsob, jakým Městský soud v Praze v březnu zrušil zákaz vycestování, uložený krátce předtím podnikateli Ivo Rittigovi a dalším čtyřem aktérům kauzy.

Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení Rittiga a dalších lidí obviněných kvůli tisku jízdenek pro pražskou MHD. Pětice však proti zákazu úspěšně podala stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné. „Nebyly zjištěny skutečnosti, které by vedly k obavě, že konkrétní obviněný má v úmyslu vycestovat do zahraničí, aby se bránil trestnímu stíhání,“ uvedla mluvčí městského soudu Makéta Puci. Státní zástupitelství později požádalo o vazbu pro pět mužů, ale u soudu neuspělo ani s tím. Ministryně Válková se nyní obrátila na Nejvyšší soud, aby rozhodnutí Městského soudu v Praze přezkoumal. Jak dlouho se bude soud stížností zabývat, nechtěl jeho mluvčí Petr Knötig předjímat. „Průměrná doba řízení v trestní oblasti se u Nejvyššího soudu pohybuje kolem tří měsíců,“ přiblížil však.

Stížnost je podle dostupných informací podána kvůli údajnému porušení zákona jak ve prospěch, tak v neprospěch Rittiga, jeho obchodního partnera Petra Kmetě, právníků Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. NS by měl přezkoumat rozhodnutí městského soudu po věcné i formální stránce a stanovit, zda postupoval správně.

Válková podala stížnost v kauze pražských jízdenek (zdroj: ČT24)

Justice v kauze zkoumá kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů, kterou zastupoval Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, potom údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci ale končily tyto peníze pravděpodobně opět u Rittiga. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Okolo údajných „penězovodů“ vedoucích z dopravního podniku se přitom točila i další kauza – zajišťování prodeje jízdenek v metru firmou Cross Point. Za ní se dnes zřejmě aspoň zčásti zavírají dveře, dopravní podnik totiž oznámil, že s firmou ukončí spolupráci. „Dopravní podnik bude prodej jízdních dokladů zajišťovat vlastními silami. Touto cestou ročně ušetříme desítky milionů korun,“ sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Kvůli údajně předražené zakázce policie stíhá čtyři lidi včetně bývalého ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka nebo jednatele Cross Pointu Pavla Švarce.

Vydáno pod