Sobotka odmítá zveličování slov Zemana o islámu, sankce prý nehrozí

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesouhlasí s démonizováním výroků prezidenta Miloše Zemana o islámu. Předseda vlády odmítl, že by kvůli nim Saúdská Arábie hrozila sankcemi, jak to napsaly Lidové noviny. V Rijádu si ale už předvolali českého velvyslance a stěžovali si na řadu Zemanových výroků. Velvyslanec podle mluvčího MZV prý „podrobně vysvětloval českou politiku vůči Blízkému východu“. Zemanův spolupracovník Hynek Kmoníček v rozhovoru pro ČT zdůraznil, že prezidentova slova mířila primárně na islámský fundamentalismus, nikoliv islám jako takový.

Odsuzující výroky Zemana vzbudily pozornost i v dalších zemích. Sobotka ale zdůraznil, že česká politika vůči islámskému světu je vyvážená a staví na spolupráci s Izraelem i arabskými zeměmi. V tomto smyslu bude podle premiéra v úterý informovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) diplomaty z arabských států na plánované schůzce. 

Sobotka se nedomnívá, že by Zemanovy výroky mohly vyústit v ekonomické sankce pro Českou republiku ze strany Saúdské Arábie. Nicméně v Rijádu si už kvůli celé záležitosti předvolali českého velvyslance Jiřího Slavíka na ministerstvo zahraničí a následně projevili nevoli vůči protimuslimským výrokům českého presidenta.

  • Bohuslav Sobotka: „Není však pravdou, že by nám Saúdská Arábie hrozila nějakými sankcemi. Výrok prezidenta by neměl být zbytečně démonizován a zveličován.“

Při jednání měli soupis všech Zemanových výroky vůči Arabům. Podle LN nejde o první případ, kdy urazil islámskou kulturu a prostřednictvím svého mluvčího dal najevo, že se omlouvat rozhodně nebude, a to ani poté, co jej k tomu vyzvala přímo Organizace islámské spolupráce (OIC). Podle ředitele zahraničního odboru hradní kanceláře Hynka Kmoníčka je nutné arabským představitelům vysvětlit, že Zemanovy výroky nebyly namířeny proti Islámu, ale islámským radikálům.

Miloš Zeman a Šimon Peres
Zdroj: Dan Balilty/ČTK/AP
  • Miloš Zeman (26. 5. 2014): "Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitizmus vyplývají ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají.
  • „A dovolte mi, abych na důkaz tohoto tvrzení citoval jeden z posvátných textů: 'Strom volá: Skrývá se za mnou žid, jdi a zabij ho. Kámen volá: Skrývá se za mnou žid, jdi a zabij ho'. Kritizoval bych ty, kdo vyzývají k zabíjení Arabů, ale nevím o žádném hnutí, které by vyzývalo k masivnímu vyvražďování Arabů, zatímco vím o anticivilizačním hnutí, které vyzývá k masivnímu vyvražďování židů.“
  • Hynek Kmoníček (13. 6. 2014, ČT): „Výroky pana prezidenta se týkaly nikoliv islámu, ale nebezpečí islámského fundamentalismu, který je stejným nebezpečím pro Českou republiku jako pro Saúdskou Arábii… Je to tentýž rozdíl, jako kdybychom hovořili o církvích, křesťanství a inkvizici. To jsou také tři různé instituce.“

Zaorálek: Je třeba se oprostit od náboženské roviny

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v důsledku vzniklé situace rozhodl jednat s arabskými velvyslanci. Podle něj není důležitá pouze náboženská, ale i ekonomická stránka; Zaorálek naznačil, že se bude snažit nalézt smířlivé východisko z celé situace. „Prezident Zeman má určitou historii výroků týkajících se Arabů a muslimského světa, takže ten poslední případ nemůžeme vydávat jen za pouhý omyl,“ podotkl ministr.

Prezident stoupence islámu již dříve označoval za hrozbu, před lety je přirovnal k nacistům a také byl pro bombardování Íránu. Poté, co vyhrál volby, arabská televize uvedla, že český prezident Zeman je nepřítel islámu.

  • Zeman pro Rexlex v roce 2011: „Umírněný muslim je stejný protimluv jako umírněný nacista.“ 
  • Zeman v rámci prezidentské kampaně v roce 2013: „Já jsem totiž v životě neřekl, že chci bombardovat Írán. Řekl jsem, že jsem za určitých podmínek, nebo minimálně nemohu vyloučit preventivní úder buď na íránské odpalovací rampy, nebo na íránská jaderná zařízení.“

Saúdské Araby pobouřily nedávné Zemanovy protiislámské výroky, které pronesl při oslavě izraelského dne nezávislosti v reakci na krvavý útok v bruselském židovském muzeu, při němž zahynuli čtyři lidé. Prezident na konci května prohlásil, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie, nikoli pouze jednotlivé skupiny náboženských fundamentalistů. Citoval přitom i z posvátného textu muslimů, který vyzývá k zabíjení židů.

Na uvalení sankcí by nejvíc doplatili lázně i vývozci lékařských materiálů

V Saúdské Arábii i dalších muslimských zemích to považují za nepřijatelné zobecňování a spojování islámu s násilím odmítají. Právě Saúdská Arábie před měsícem zavedla obchodní sankce proti Nizozemsku. Pčíčinou je rétorika tamního poslance Geerta Wilderse. Sankce by přitom byly pro Česko citelnější, než se na první pohled zdá. Z Arabského poloostrova sem přijíždí stále více lázeňských hostů a roste i vzájemná obchodní výměna.

„Jsou navíc české firmy, které tam tradičně dodávají nemocniční a zdravotnické zařízení a tam bych viděl to větší riziko,“ tvrdí prezident Česko-arabské obchodní komory George Karráa. Praha navíc nyní se Saúdy jedná o vojenské nebo zemědělské spolupráci. Diplomatická roztržka může také ohrozit české vztahy i s dalšími zeměmi. Saúdská Arábie je totiž lídrem Ligy arabských států a významně se angažuje na straně povstalců v konfliktu v Sýrii.

Vydáno pod