Dekrety patří do evropského právního státu, uvedl Štěch v Lidicích

Lidice - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na pietním aktu v Lidicích odsoudil nedávný výrok bavorské státní ministryně pro sociální věci Emilie Müllerové, podle níž Benešovy dekrety nepatří do evropského právního státu. Podle Štěcha dekrety do evropského právního státu patří a je chyba, že se výrok lhostejně přechází.

Pietní vzpomínka na vypálení Lidic (zdroj: ČT24)

Štěch na pietní vzpomínce k 72. výročí vypálení Lidic nacisty dále označil za chybné dívat se na lidickou tragédii jako na něco, co se již nemůže opakovat. I po druhé světové válce se v různých částech světa odehrávají genocidy a zlo se v různých podobách vrací.

Mše za faráře Josefa Štemberku

Program pietní akce začal ráno bohoslužbou na základech kostela svatého Martina. Mše, kterou sloužil kardinál Dominik Duka, připomněla lidického faráře Josefa Štemberku, jenž byl tehdy popraven spolu s ostatními lidickými muži. Gestapo mu sice nabízelo volný odchod z obce, kněz to však odmítl. Duka poukázal na to, že Štemberka v Lidicích nemusel být, ale zůstal, aby byl s těmi, které čeká smrt. „Jeho přítomnost také pomohla těm mužům, kteří pak jdou na popravu a umírají hrdě s vědomím, že jejich postoj není marný, s vírou v budoucnost, v budoucnost svobody, ale také v budoucnost této obce.“

Dominik Duka
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kardinál během mše požehnal obraz Panny Marie Lidické, který představuje spojení Panny Marie jako matky církve a současně matky lidických dětí. Upozornil na to, že Panna Marie na obraze drží pouze bílé plátno. „Její syn není v náruči. Tak jak se stalo matkám zdejší obce. Byly jim vzaty jejich děti jako nevinná oběť, byly umučeny, popraveny anebo se měly ztratit ve světě.“ Duka poukázal na to, že právě na místě lidické tragédie si lidé mohou uvědomit, co znamená, jestliže někdo zamění svobodu za svévoli a zlovůli a sám se staví na místo pána veškerého tvorstva. „Tak jednaly všechny totality,“ dodal kardinál.

Kardinál s sebou na pietu přivezl obraz Panny Marie Lidické. Galerie si ho vypůjčí do konce června. „V Lidicích když Němci likvidovali kostel, tak zneuctili svátostné tělo Páně, proto má Panna Maria prázdné ruce, jakoby její syn byl znovu zabíjen,“ říká autor obrazu Zdirad Čech. Stejný motiv je nově také na kamenném oltáři, který stojí na základech někdejšího lidického kostela. Piety se účastnili také pamětníci, například „lidické dítě“ Václav Hanf, kterému nacisté zabili oba rodiče a poslali ho do Polska na převýchovu.

Obec Lidice je jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.