Kájo, nevolej! Klip s Krobotem má pomoci financovat linku seniorů

Praha – Tisíce seniorů se nedovolají na speciální linku pomoci. Chybějí operátoři i peníze na delší provozní dobu, například o víkendech. Nezisková organizace Elpida je hodlá získat sbírkou i originálním videoklipem, který uvede Česká televize. Účinkují v něm právě ti, které má projekt podpořit.

Linka seniorů dnes zahájila sbírku, která má umožnit rozšíření této bezplatné služby na víkendy. Součástí kampaně je hudební klip Kájo, nevolej, ve kterém vedle pěveckého sboru seniorek ze sdružení Elpida účinkuje režisér a herec Miroslav Krobot. Píseň se nyní bude po dobu dvou týdnů objevovat ve vysílání České televize, druhá část kampaně je plánována na přelom září a října. 

Přetížení zažívá Linka seniorů každý den. Ročně se na ni obrátí asi 30 tisíc lidí, dalších 50 tisíc ale volá marně. Na každého operátora tak připadají desítky hovorů za den, jeden trvá v průměru dvacet minut. Linka funguje pouze ve všední dny a o vánočních svátcích od 8:00 do 20:00, ročně za 2,5 milionu korun. Na víkendová volání potřebuje dalšího půl milionu. „Chceme volajícím vyjít vstříc a od 1. ledna 2015 služby linky rozšířit o víkendový provoz. Věříme, že se nám s pomocí partnerů podaří sehnat 500 tisíc korun potřebných k rozšíření služby o víkendová volání,“ uvedla vedoucí linky Alena Krásná. 

image_575561
Zdroj: ČT24/elpida.cz

Linka seniorů: 800 200 007

Bezplatná a anonymní telefonická služba je určena pro seniory, pro osoby o seniory pečující a osoby v krizi. Funguje nepřetržitě od roku 2002. Provozuje ji obecně prospěšná společnost Elpida.

Pěvecký sbor Elpida pro účely kampaně nacvičil nové pojetí písně Dájo, nevolej od Vladimíra Eddy Fořta, známé z podání Karla Hály. Text a hudbu, postavenou na zvucích telefonů, upravil Martin Hůla, alias Bonus. Celý videoklip je stylizovaný podobně jako klasické studiové videoklipy z 60. let, jeho autorem je režisér Tomáš Luňák, který se proslavil filmem Alois Nebel. 

„Spolupracovalo se mi velice dobře, bohužel klip měl jedno úskalí, totiž že ve sboru je mnohem víc dam, než si mohlo v klipu zahrát. Omlouvám se všem, na které se nedostalo. Tak snad příště,“ řekl režisér. Miroslava Krobota prý oslovil po výzvě hudebníka Bonuse, zda by mohl obsadit svého dvorního herce. „Mirek souhlasil. Vzhledem k tomu, že i on může být časem potenciální zákazník, asi ví, co dělá,“ dodal v nadsázce Luňák. 

„Já myslím, že je to ohromná věc, zvlášť pro lidi, kteří už nejsou ve dvojicích, ale sami,“uvedla účastnice klipu Vlasta Beranová-Holanová. Právě samota totiž patří mezi nejčastější důvody, proč lidé na Linku seniorů volají. Na operátory se ale taky čím dál častěji obracejí s problémy, o kterých se s rodinou stydí mluvit, například s exekucí, problematikou demence či špatných rodinných vztahů. 

Jak můžete pomoci?

  • Pošlete libolnou částku bankovním převodem na náš transparentní účet 2838425028/5500
  • Podpořte linku prostřednictvím portálu Darujsprávně.cz
  • Zašlete dárcovskou SMS DMS LINKASENIORU na číslo 87 777. Cena dárcovské SMS je 30 Kč, Elpida obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha. Více informací najdete nawww.darcovskasms.cz
Kájo, nevolej! Klip s Krobotem má pomoci financovat linku seniorů (zdroj: ČT24)