Lev na Klárově odhalen, památkářům se nelíbí

Praha – Na pražském Klárově byl odhalen pomník československým letcům z druhé světové války. Dvoumetrovou sochu okřídleného lva Česku darovala jako poděkování za hrdinství pilotů britská komunita žijící v tuzemsku. Památník za účasti několika veteránů odhalil Nicholas Soames, vnuk britského premiéra Winstona Churchilla. Proti instalaci pomníku se ostře vymezili pražští památkáři, lokalitu považují za nevhodnou.

Na slavnostní odhalení dorazily desítky hostů, mezi nimi například předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nebo zástupci britské ambasády, armády a Prahy 1. Ceremoniálu přihlížely stovky lidí, mezi nimiž bylo mnoho Britů. Na závěr přeletěl nad Prahou historický letoun Spitfire, na kterém českoslovenští stíhači za druhé světové války bojovali.

S místem pro lva jsou Britové velmi spokojení, přestože výhradám památkářů rozumí. „Každý máme své názory a my tyto názory respektujeme, i když s nimi třeba nesouhlasíme,“ poznamenal iniciátor celého projektu Euan Edworthy. „Klárov se nám líbí, protože tam již je jeden památník obětem druhé světové války. Proto jsme si říkali, že je to fantastické místo přímo v srdci Prahy. Já jen doufám, že převládne zdravý rozum a toto místo bude již stálé a bude Čechy navštěvováno dalších sto let,“ uvedl v ČT.

Nicholas Soames, britský poslanec a vnuk bývalého premiéra Winstona Churchilla:

"Je to symbol vzdoru, oddanosti a hrdinství těch 2 500 (českých a slovenských) mužů a žen. A symbol vděku, respektu a obdivu britských občanů."

Socha stojí na betonovém podstavci pokrytém českou žulou. Kruhový podstavec při pohledu shora vypadá jako znak českého vojenského letectva. Bok lva pokrývají pláty a nýty k připodobnění pláště letadla. Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku. Edworthy se nejprve obával toho, že právě s tím budou největší potíže. „Za tři měsíce jsme ale sehnali 3,3 milionu korun. Hlavními sponzory byly britská komunita a všechny spolky, které mají něco společného s Británií,“ podotkl.

Práce československých pilotů si Churchill velmi cenil

Na odhalení památníku československým válečným letcům přijelo i několik válečných veteránů, kteří vzdušné souboje druhé světové války zažili. Dva bývalí českoslovenští piloti přiletěli do Prahy z Izraele a USA, další pak přijeli z České republiky. Byl mezi nimi i Emil Boček, držitel Řádu Bílého lva a dalších vyznamenání.

Účastníci odhlalení památníku letcům RAF
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Odvahu a schopnosti československých pilotů sloužících v RAF ocenil taky Nicholas Soames, britský poslanec a vnuk britského ministerského předsedy z období druhé světové války Winstona Churchilla. „Tito mladí muži byli ti nejlepší z nejlepších,“ uvedl na adresu československých letců. Jejich práce si prý vysoce cenil i sám Churchill. „Velmi obdivoval umění a odvahu československých letců, kteří se velmi zasloužili o úspěch spojeneckých vojsk, především v bitvě o Británii,“ zdůraznil.

Iniciátor pomníku Euan Edworthy:

„Můj otec sloužil v královském letectvu a já když jsem byl vychováván, tak mi vyprávěl o hrdinství českých letců. Na konci války o Británii jsme neměli málo letadel, ale málo letců. Když nám Čechoslováci a Kanaďané pomohli, byl to velký rozdíl.“

Nápad na vznik pomníku se zrodil loni touto dobou. „Tehdy jsme diskutovali s historiky přínos československých pilotů, kteří sloužili v RAF. A díky této konverzaci jsme si uvědomili, že jsme nikdy České republice ani Slovensku nedali žádný dárek. A tak jsme si řekli, že by byl skvělý nápad, kdybychom získali peníze a vytvořili tento památník,“ dodal Edworthy.

Skalický: V Londýně by nám podobný postup nepovolili

Odhalení sochy tvrdě kritizují pražští památkáři. Vadí jim monumentálnost díla a právě to, že v parčíku již jedna socha umístěna je. „Neznám mnoho náměstí, kde by byly dva monumentální pomníky vedle sebe. My nehodnotíme výtvarné dílo, ale architektonicko-urbanistickou záležitost jako památkáři,“ vysvětlil ředitel odboru památkové péče Jiří Skalický.

Pražští památkáři vydali k umístění sochy na Klárově odmítavé stanovisko. Zároveň chtějí podat žádost o přezkum rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 1, který instalaci umožnil. Jsou totiž přesvědčeni, že tím porušil zákon. Že je lev darem britských občanů, není podle Skalického polehčující okolnost. „Platí určitá pravidla pro umisťování soch v památkové rezervaci. Já si neumím představit, že bychom stejným rychlým a celkem razantním postupem takto chtěli dát dar do centra Londýna,“ upozornil Skalický.

„Nemůžeme tuto záležitost nechat běžet, protože by to byl precedens. (…) Byla by to rána pod pás všem, kteří s námi už třeba rok diskutují například o umístění památníku Milady Horákové a podobně,“ argumentuje šéf magistrátních památkářů. Ti pro okřídleného lva navrhovali třeba náměstí Kinských na Smíchově, žižkovský Vítkov nebo nábřeží u Štefánikova mostu. Žádné z těchto míst se však nelíbilo ani britské ambasádě ani radnici Prahy 1.

Stavební úřad první městské části instalaci sochy povolil s odkazem na nedostatek času. Jak avizovala mluvčí městské části Veronika Blažková, proti stanovisku památkářů se Praha 1 odvolá k ministerstvu kultury. „Já jsem pevně přesvědčen, že ministerstvo nedopustí mezinárodní ostudu a blamáž této země,“ nechal se slyšet starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Připustil nicméně, že postup radnice byl „poměrně nestandardní“. Poděkování letcům je ale podle něj unikátní případ, který nezakládá žádný precedens.

Historik Vojenského historického ústavu Jiří Rajlich doplnil, že není pravdivá hojně rozšířená domněnka o tom, že českoslovenští letci dosud neměli v Praze pomník. Jeden takový podle něj stojí na náměstí Svobody v Praze 6 – Dejvicích. Současnou iniciativu Britů nicméně vítá. „Od Britů je to hezké gesto. Je to taková anglosaská tradice, se kterou se tady moc nesetkáváme, že si nějaká komunita usmyslí pomník. Mně osobně se ten pomník velice líbí,“ řekl Rajlich.

Historička umění Milena Bartlová s tím nesouhlasí. „To velké hrdinství československých letců za druhé světové války je tímto pomníkem spíš uráženo. Když chcete někomu dát najevo, že si ho vážíte, tak mu určitě dáte to nejlepší, co máte. Ne že si něco takového objednáte u firmy, která na svém webu inzeruje, že dodává hotové sochy včetně montáže a potřebných povolení,“ prohlásila v rozhovoru pro Události v kultuře. Dodala, že památník považuje po umělecké a estetické stránce za „mimořádně špatný“.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku ve druhé světové válce. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu (RAF) přibližně 2 500 československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo.