Další náměstek na spravedlnosti na odstřel?

Praha – Ministryně spravedlnosti Helena Válková si dokáže jen obtížně představit další spolupráci s náměstkem pro vězeňství Pavlem Šternem. Jejich spor vznikl kolem tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Válková si vyžádala dokumentaci k cenovým nabídkám, což Štern odmítl a obrátil se na policii. Ministryně následně celý tendr zastavila. V rozhovoru pro ČT24 potvrdila, že chce náměstka odvolat, v tuto chvíli ale čeká na politický mandát. Zda jej ale skutečně odvolá, odmítla upřesnit. Za Válkovou se ve sporu dnes postavili i poslanci hnutí ANO.

Ministryně spravedlnosti se tak opět ocitá v centru dění. Před dvěma týdny její spory s náměstkyní Hanou Marvanovou vyvrcholily odstoupením Marvanové z funkce. Zatímco Marvanová ministryni kritizovala pouze v médiích – Štern šel rovnou na policii. „ Uznávám, že to je netradiční, ale zvolil jsem tento postup, protože už mi to nepřišlo v pořádku,“ řekl Pavel Štern v rozhovoru pro ČT24.

Náměstek ministryni odmítl poskytnout dokumentaci

Náměstek pro vězeňství odmítl ministryni poskytnout podrobnější informace ohledně tendru na náramky pro vězně. Válková měla o tendru pochybnosti, především se jí nezdála cena, kterou by ministerstvo mělo za náramky zaplatit, proto v pondělí výběrové řízení kvůli transparentnosti zrušila. Sám Štern, který tvrdí, že tendr běžel jasně a transparentně, ještě před rozhodnutím ministryně podal kvůli tendru trestní oznámení. Má podezření, že se se zakázkou manipulovalo. Serveru Lidovky.cz řekl, že ministryně Válková dávala nestandardní pokyny. 

Pavel Štern:

„Tendr zadala Probační a mediační služba, která v jeho rámci provedla průzkum trhu. Jádro sporu je v tom, že paní ministryně chtěla znát konkrétní nabídky, ačkoliv součástí průzkumu byl závazek probační služby, že nabídky nedá z ruky a využije je jen pro svou pracovní skupinu.“

                      (náměstek ministryně spravednosti Pavel Štern pro server Lidovky.cz)

Štern se podle Válkové odvolával na důvěrné ujednání, doložku mlčenlivosti, kterou uzavřela Probační a mediační služba s těmi firmami, od nichž získala v rámci průzkumu trhu nabídky. „V doložce je napsáno, že informace nebudou poskytnuty nikomu, kdo není v pracovní skupině. Paradoxní ale je, že skupinu jmenuje ministryně,“ komentoval situaci na ministerstvu spravedlnosti první náměstek Robert Pelikán. Ten zároveň v rozhovoru pro ČT24 odmítl, že by ministryně postupovala nestandardně, i jemu totiž připadá zvláštní, že nedostali k dispozici dokumentaci, z níž měla vysoká cena vyplývat.

Poslanci hnutí ANO se postavili za Válkovou

Poslanecký klub hnutí ANO si pozval ministryni Válkovou na své jednání, po něm předseda klubu Jaroslav Faltýnek deklaroval, že poslanci ANO za ministryní jednoznačně stojí. Šternovo chování označil za podivné a tendr za velice podezřelý. „Položme si otázku, jestli není divné, když podřízená složka ministerstva spravedlnosti odmítne poskytnout základní informace ministryni, která nese politickou a finanční odpovědnost,“ řekl Faltýnek.

  • Pavel Štern (48) vystudoval sociální práci na Filozofické fakultě UK (1995), pracoval jako probační úředník Obvodního soudu pro Prahu 2, poté krátce působil na ministerstvu práce a sociálních věcí; v roce 2001 se stal ředitelem nově zřízené Probační a mediační služby, kterým byl až do začátku letošního roku; po nástupu Heleny Válkové na ministerstvo spravedlnosti se stal jejím náměstkem pro vězeňství (nominovala jej ČSSD). Je synem novináře a publicisty Jana Šterna (1924–2012), vnukem významného prvorepublikového sociálního demokrata a odborníka na sociální problematiku Evžena Šterna (1889–1942). 

Případem se zabývá i předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, který se už sešel s náměstkem Šternem. V plánu má dnes i jednání s Válkovou. Spory se nelíbí ani premiérovi, podle něhož přinášejí vládě zbytečnou negativní publicitu.

Válková a Pelikán kritizují náměstka Šterna (zdroj: ČT24)

Tendr byl jednou z věcí, na jejichž stav se ptal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bývalé legislativní náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hany Marvanové poté, co po neshodách s ministryní nedávno opustila úřad. Náměstek pro vězeňství a trestní politiku Štern je na ministerstvu nominantem sociálních demokratů, Marvanové se ve sporech s Válkovou zastával. 

Alternativní trest domácího vězení existuje v českém právu od ledna 2010. Domácí vězně zatím nekontroluje nepřetržitě elektronika, ale namátkově pracovníci Probační a mediační služby. Odkládaný tendr na elektronické náramky dlouhodobě provázejí tlaky. Loni ministerstvo výběrové řízení zrušilo po vyhlášení amnestie. Letos Válková zveřejnila, že projekt spustí příští rok. Náramků prozatím mělo být 800 kusů.

Vydáno pod