Nejvyšší soud posílil roli odposlechů při dokazování

Praha – Nejvyšší soud rozeslal soudům nižší instance usnesení, které vychází vstříc využití odposlechů pořízených v jiné kauze. Uvádí to deník Právo, který usnesení získal. Odposlechy, které vyšetřovatelé pořídili v souvislosti s podezřením v jiné kauze, hrály klíčovou roli při odsouzení podnikatele Romana Janouška, jehož advokát se proti rozsudku odvolal. A na přetřes mohou přijít i v případě lobbisty Ivo Rittiga.

Kolegium Nejvyššího soudu se už dříve zaobíralo dovoláním, v němž se odsouzení domáhají neoprávněnosti využití odposlechů u soudu proto, že byly pořízeny v jiné souvislosti, než za co pak dotyční dostali u soudu trest. „Pro přípustnost užití záznamu o odposlechu telekomunikačního provozu jako důkazu je rozhodující, zda k tomuto odposlechu a pořízení záznamu o něm byly v době jeho provádění splněny zákonné podmínky,“ cituje Právo rozhodnutí Nejvyššího soudu.

V současnosti lze odposlech povolit u podezření na úmyslný trestný čin s horní sazbou osm let a více. Ani případná změna zákona, která by změnila kvalifikaci trestného činu, nemůže již pořízený odposlech jako důkaz zneplatnit. Pro využití v jiné kauze platí stejná podmínka – i tady musí jít o úmyslný čin s horní sazbou nejméně osm let, připomíná deník.

Odposlechy z jiné kauzy poslaly Janouška do vězení

Pražský podnikatel Roman Janoušek se u soudu, který na jaře tohoto roku rozhodoval o jeho vině v případu sražené ženy, hájil tím, že o ní nevěděl. Soud ale použil odposlech pořízený počátkem roku 2012, kdy policisté odposlouchávali Romana Janouška, Tomáše Hrdličku a Ivo Rittiga kvůli jejich údajnému napojení na náměstka vrchní státního zástupce Libora Grygárka. Odposlechy jasně prokázaly, že Janoušek o ženě před svým vozem věděl, než se rozjel a srazil ji. V odposleších se navíc o ženě a celé situaci vyjadřuje velmi nevybíravě.

K soudnímu projednání spěje také kauza vyvádění peněz z pražského dopravního podniku, kde jako hlavní podezřelý figuruje lobbista Ivo Rittig. Zmíněné odposlechy poskytli pražským kolegům olomoučtí žalobci. Z rozhovorů Rittiga a dalších obviněných právníků kanceláře MSB Legal policisté usuzují, že obžalovaní ovládali přes další osobu papírnu Neograph, která dodávala pražskému dopravci jízdenky.

Vydáno pod