Soud neuvěřil, že pěstuje konopí pro lékařské účely, a dal mu 9 let

Olomouc – Ani druhý verdikt Vrchního soudu v Olomouci nepřinesl Romanu Vaňkovi, který na Prostějovsku pěstoval ve velkém vysoce kvalitní konopí, mírnější trest. Senát ho definitivně odsoudil k devíti rokům vězení. Nové otevření případu nařídil olomouckému odvolacímu soudu Nejvyšší soud České republiky v Brně na základě dovolání obžalovaného, který tvrdil, že nepěstoval marihuanu kvůli zisku, ale pro výrobu léčivých mastí. Soudy mu to neuvěřily.

„Rozhodnutí jsme znovu posuzovali. Jde o trest úhrnný za dva trestné činy, obžalovaný pěstoval konopí ve třech pěstírnách. V sazbě 8 až 12 let je devítiletý trest přiměřený a spravedlivý,“ komentoval rozsudek mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Soud v novém řízení především doplnil důkazy týkající se možného prospěchu obžalovaného. Vaňka k tomu znovu vyslechl a dodal také zprávu Národní protidrogové centrály, která se zabývá cenami na drogovém trhu. „Ze zprávy plyne, že prodejci mohli získat za kilogram marihuany až 70 tisíc korun. Obžalovaný vypěstoval až 40 kilogramů. Po odečtení nákladů tak mohl dosáhnout zisku až milion korun,“ vysvětloval mluvčí.

Vaněk tvrdil, že konopí nikomu neprodával ani nenabízel. O verzi o pěstování marihuany pro léčebné účely se marně snažil soudy přesvědčit mimo jiné tvrzením, že zkoušel pěstovat i některé neobvyklé druhy. I když dříve podnikal v zahradnictví, proti experimentálně-léčebným cílům mluvilo mnoho věcí. Především to, že marihuanu pěstoval ve velkém a velmi nákladným způsobem. V letech 2010 až 2012 vybudoval tři pěstírny – jednu ve sklepě rodinného domu v Prostějově, druhou ve zrušené kotelně v Plumlově, třetí v bývalé vodárně u Přerova. Pěstírny vybavil elektronickým systémem zavlažování a osvětlení za asi 750 tisíc korun. Již odsouzenému známému platil 10 tisíc měsíčně za to, že mu s ošetřováním rostlin pomáhal. Že by to dělal jen proto, aby zkoušel vyrábět masti, je podle soudů nepravděpodobné vzhledem k jeho špatné finanční situaci – měl dluhy a nařízené exekuce majetku.

Když ho policisté před více než dvěma roky zatýkali, našli při domovních prohlídkách dva tisíce rostlin a téměř 15 kilogramů již nasušené marihuany. Jak se později ukázalo, elektřinu, kterou k chodu pěstíren potřeboval, bral načerno – elektrárnám dluží 1,7 milionu korun.

Vrchní soud potvrdil trest 9 roků za pěstování marihuany (zdroj: ČT24)

Podobné tresty dostali nedávno mladí Vietnamci, kteří se starali o velkopěstírnu v centru Ostravy. Vypěstovali asi padesát kilogramů konopí za několik milionů. Krajský soud v Ostravě poslal jednoho do vězení na 10, druhého na 8,5 roku.

Některé země jako Spojené arabské emiráty trestají i malé množství marihuany velice tvrdě. Například před dvěma roky dostali jednadvacetiletý Brit a o dva roky starší Syřan trest smrti za to, že se pokusili prodat policejnímu provokatérovi 20 gramů marihuany za v přepočtu asi 8,5 tisíce korun.