ANO ve sněmovně narazilo, poplatky za odpad by měly jít dolů

Praha – Návrh hnutí ANO, které chce zvýšit poplatky za odvoz komunálního odpadu a zakázat skládkování recyklovatelného odpadu od roku 2023, narazil ve sněmovně na odpor. ČSSD navrhla zákaz skládkování o rok posunout a růst poplatků o něco snížit. Opozice chtěla zákon úplně přepracovat, ale neuspěla. Poslanci ho tak budou moci schvalovat už tento pátek.

Návrh poslance ANO Ladislava Oklešťka počítá s postupným zvýšením poplatku za skládkování – ze současných 500 na 600 korun v roce 2015 a až na 1 000 korun v roce 2020. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) hájí změnu s tím, že by to pro občany znamenalo zvýšení jen o 21 korun ročně. Podle ministerstva je navíc cena za skládkování v Česku sedmá nejnižší v rámci EU. ČR přitom skládkuje až 54 procent komunálního odpadu.

Poslanci ČSSD v čele s Robinem Böhnischem nicméně poukázali na kritiku ekologů i provozovatelů skládek, podle kterých povede návrh k nárůstu černých skládek a spalování odpadků. Ekologové dodávají, že návrh ANO je výsledkem lobbingu zastánců výstavby nových spaloven.

Novela má přimět lidi, aby více třídili

Sociální demokraté proto navrhli nárůst poplatku snížit na cílových 950 korun. V porovnání s původním návrhem chtějí také zvýšit základní složku poplatku z 300 na 350 korun, ale ze 400 na 300 korun naopak snížit jeho složku účelovou. Hnutí Duha pak uvítalo i další návrh ČSSD, podle nejž by slevu na poplatcích za skládkování zbytkových odpadků měly mít obce, které zajišťují třídění a recyklaci odpadu. Pro ně by se poplatek zvýšil ne na 950 korun, ale jen na 650 korun za tunu.

Přilepený zákon o odpadech ve sněmovně narazil (zdroj: ČT24)

Od roku 2015 má norma zavést obcím povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů, ale i biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 se zakáže vyvážení odpadu na skládky. Zvýšení poplatku a postupný zákaz skládkování má podle ministerstva přimět lidi, aby třídili odpady, a zároveň splnit požadavky Evropské komise. Plánované zvýšení poplatku za dopad o 21 korun totiž bude platit jen v případě, že lidé začnou odpad skutečně třídit, jinak může být i vyšší. Poslanec TOP 09 Petr Gazdík ale upozorňuje, že uložení bouraného domu na skládku pak může stát i statisíce až miliony korun.

Přílepek k novele o elektrospotřebičích

Opozice, ekologové i zpracovatelé odpadu navíc kritizují i to, že projednávaná novela měla původně řešit jen změny u elektrospotřebičů kvůli evropským směrnicím. Takto návrh zákona prošel i vládou a prvním čtením ve sněmovně. 27. května už ale ze sněmovního výboru pro životní prostředí odešel úplně jiný návrh, který v takzvaném přílepku zavádí zvýšení poplatků za skládkování. Předkladatel změny poslanec Okleštěk argumentuje časem - zákon má totiž začít platit od 1.1. 2015.

„Takové věci musí projít standardním připomínkovým řízením,“ oponuje ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka. Brabec připustil, že je forma návrhu kontroverzní, ani další měsíce projednávání by ale podle něj nic nového nepřinesly. Dodal, že návrh by ministerstvo stejně předložilo do roka v komplexní novele odpadového zákona.