Pieta za hrdiny. Česko vzpomínalo parašutisty, kteří zabili Heydricha

Praha - V pražském chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici si dnes lidé připomněli výročí smrti sedmi československých parašutistů. V kryptě pravoslavného kostela padli před 72 lety. Byli mezi nimi i atentátníci, kteří zabili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha - Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Akce se zúčastnil prezident Miloš Zeman, ministr obrany Martin Stropnický, ale i poslední žijící parašutista druhé světové války - generál Jaroslav Klemeš.

„Parašutisté si byli vědomi, že existují vyšší hodnoty, než je lidský život, který je možno obětovat i pro tyto hodnoty,“ poznamenal na pietě ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zase vyzdvihl, že výsadkáři věděli, že budou vysazeni do akce, kde byla šance na přežití možná jedno procento.

Vzpomínková akce se poblíž Karlova náměstí koná každý rok. Politici a vojáci položili u pamětní desky u zdi chrámu věnce. Následovala bohoslužba za zemřelé, která byla věnovaná všem obětem takzvané heydrichiády, tedy teroru rozpoutaného Němci po atentátu na Heydricha. Jeho součástí bylo vyhlazení Lidic.

Pietní akce před cyrilometodějským kostelem proběhla už včera, když se zde večer odehrál koncert skotských dudáků. „Naši parašutisté prováděli speciální bojový výcvik ve Skotské vysočině, velitel jejich instruktorů major Young byl zapálený skotský patriot a nutil své seržanty, aby večer na dudy hráli,“ vysvětluje Jindřich Marek z Vojenského historického ústavu. „Symbolika skotských dudáků má hluboký význam.“

Před dvaasedmdesáti lety: Do protektorátu se parašutisté dostali těsně před silvestrem 1941. Atentát na Heydricha provedli 27. května 1942 (podrobněji zde). „Pro všech sedm mládenců byla nejkritičtější právě noc z 27. na 28. května, kdy nacisté během 24 hodin udělali grandiózní pátrací akci v celém protektorátě,“ dodává historik Marek; parašutisté se skrývali i ve světlících domů a po ochabnutí nacistického pátrání jim nabídla pomoc pravoslavná církev – skryli se v cyrilometodějském kostele.

Skryté parašutisty nacisté odhalili kvůli exilovému vojákovi a konfidentu gestapa Karlu Čurdovi. Smyčka okolo posledního útočiště parašutistů se stáhla po čtvrté hodině ráno. Nacisté zahájili palbu do oken kostela a zároveň vtrhli do chrámové lodě. Tam narazili na první odpor; na ochozu bojoval Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Následovala přestřelka, při které parašutisté hodili tři bomby, stejné, jaké Kubiš použil při atentátu na Heydricha. Nakonec podlehli - Opálka a Bublík si poslední náboj nechali pro sebe, Kubiš vykrvácel.

Následoval boj o kryptu. Příslušníci gestapa do krypty vhazovali silotvorné granáty, bombičky se slzným plynem, hasiči se prostor snažili zaplavovat vodou. Obránci odpovídali zápalnými lahvemi, žebříkem se snažili vystrčit hadice hasičů. Po sedmihodinovém odporu nakonec v bezvýchodné situaci ukončili život vlastní rukou. Zemřeli Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a zbylí dva z trojice, která provedla atentát na Heydricha: Jozef Gabčík a Josef Valčík. Jejich poslední slova byla: „Jsme Češi, nikdy se nevzdáme.“