Nebezpečný pneumokok útočí stále víc, očkování se přitom podceňuje

Praha – Počet pneumokokových infekcí v Česku roste. Podle Státního zdravotního ústavu se loni léčilo na onemocnění 424 lidí, z nich 69 zemřelo. Je to nejvíc za poslední tři roky. Ohrožené jsou hlavně děti do pěti let. Loni jich onemocnělo 28, oproti předchozímu roku téměř dvojnásobek. Za nárůstem je podceňování očkování, které přitom může některým infekcím předejít. Podle přednosty Ústavu epidemiologie Petra Pazdiory se také častěji začínají zachytávat sérotypy, které způsobují závažnější onemocnění a dostupné vakcíny na ně nezabírají.

Od ledna 2010 je očkování proti pneumokokovi doporučené pro všechny nově narozené děti. Po zahájení akce, na kterou přispívají i pojišťovny, se proočkovanost pohybovala kolem 80 až 90 procent, pak ale začala pomalu klesat a nyní se pohybuje jen kolem 45 až 50 procent.

Vedle nejmenších dětí jsou ohroženi i senioři. Zatímco u nich se ale přínos očkování podceňuje už tradičně, v případě dětí jde podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice o nový znepokojivý trend. „Údaje o proočkovanosti například v Praze přinášely donedávna skvělé výsledky. S růstem počtu očkovaných dětí klesal výskyt nebezpečné bakterie v této věkové skupině. Situace se ale změnila, přibývá rodičů, kteří očkování odmítají,“ upozornila Jágrová.

Pneumokok může zanechat následky v podobě epilepsie či poruchy sluchu

Pneumokoky má v nosohltanu většina zdravých lidí. Při oslabení organismu se ale šíří do celého dýchacího traktu a vyvolávají závažná onemocnění. Pneumokok způsobuje záněty středouší, nosních dutin, plic či mozkových blan a u řady pacientů zanechá následky, jako jsou neurologické poruchy, epilepsie či vážná porucha sluchu.

V Česku jsou nyní dostupné dvě vakcíny primárně určené pro děti. Jedna pokrývá deset sérotypů, druhá třináct. Pneumokoková infekce má celkově 94 sérotypů. Ty obsažené ve vakcínách patří podle Pazdiory mezi nejzávažnější, zároveň také nejčastěji cirkulují v evropské dětské populaci.  

Pazdiora: Proočkovanost klesla z 80 na 50 procent (zdroj: ČT24)