Údajný vrah podnikatelů ze Švábova gangu vinu odmítl

Praha – U soudu vypovídal Petr Klement, který podle žalobce hrál klíčovou roli v činnosti tzv. Švábova gangu. Gang unášel podnikatele a Klement je podle výsledků policejního vyšetřování měl zabíjet, obžalován je ze dvou vražd, jedné se údajně dopustil v Dubaji, druhé v Itálii. Klement obžalobu odmítl, zpochybnil také výpověď dalšího člena gangu Daniela Dimitrova, který má status spolupracujícího obviněného, přiznal se a vraždy soudu popsal. Klement tvrdí, že byl u jedné z vražd, nedopustil se ani jí. Naznačil, že vraždit mohl právě Dimitrov.

Podle obžaloby zavraždil Petr Klement v poušti u Dubaje devětačtyřicetiletého muže, kterého nejprve dusil potravinovou folií a potom bil kamenem do hlavy. V Itálii potom měl zastřelit dvaasedmdesátiletého muže, který krátce předtím zmizel při fingované obchodní schůzce v Nice. Obžaloba vychází z policejního vyšetřování, opírá se také o výpověď spoupracujícího obviněného Daniela Dimitrova.

Petr Klement nejprve vypovídal o událostech v Dubaji. Ve více než dvouhodinové výpovědi odmítl tvrzení Dimitrova, který uvedl, že gang měl původně v plánu uneseného muže vysadit v poušti z auta a ponechat osudu, ale Klement ho nakonec zabil. „Tuto situaci jsem četl ve výpovědi Dimitrova, ale k ničemu takovému díky bohu nedošlo. Nikdy jsme nebyli mimo Dubaj. Pokud to Dimitrov popisuje, tak zřejmě hovoří sám o sobě,“ řekl Klement.

Člen Švábova gangu odmítl podíl na vraždách, ostatní tvrdí opak (zdroj: ČT24)

Stejně tak odmítl, že by zastřelil majitele firmy vyrábějící kotle. Jeho loňské zmizení a smrt vzbudily pozornost českých i zahraničních médií, při jejím vyšetřování přišla policie na stopu gangu organizovaného recidivistou Michaelem Švábem. Klement sice přiznal, že o této vraždě věděl, odmítl však, že by ji sám spáchal. Potvrdil, že k ní došlo při cestě automobilem do Česka během přestávky. Klement popsal, že zatímco se od auta vzdálil, uslyšel výstřel a pak viděl podnikatele ležet na zemi. Neviděl údajně, kdo vystřelil, ale naznačil, že u muže stál Dimitrov. Za mlčení o události dostal údajně od Švába tisíc eur.

Policisté s únosem podnikatele ve Francii a pozdější vraždou v Itálii spojila i další podobné činy. Kromě dubajské vraždy se gang pokusil unést i tři další podnikatele. V jednom případě uspěl, podnikatele potom propustil, když zaplatil vysoké výkupné, jindy gang od plánu ustoupil, protože měla vytipovaná oběť doprovod. Další člověk navrhovanou schůzku odmítl.

Kvůli únosům a vraždám podnikatelů je obžalováno sedm lidí, z toho pěti hrozí doživotní vězení, dalším dvěma až šestnáctileté tresty.