Senát proti všem – znovu vypustil vlastní šumavský zákon

Praha – Horní parlamentní komora zvedla ruku pro návrh zákona o Národním parku Šumava. Norma počítá s rozčleněním do zón, které vyvolává nevoli ministerstva životního prostředí i prezidenta Miloše Zemana. Výhrady k zákonu neskrývají ani ekologické organizace. Zabývat se jím nyní budou poslanci.

Nejpřísněji chráněnou ze tří navrhovaných zón chtějí rozšířit ze současných 13 procent na 26,53 procenta území parku. První zóna by ale nebyla zcela bezzásahová. Umožnit v ní chtějí „časově a prostorově omezené přímé zásahy“, které by vedly k zachování, podpoře nebo obnově samořídících funkcí ekosystémů nebo k naplnění poslání národního parku.

Prezident Miloš Zeman je připraven kvůli rozšíření první zóny normu vetovat. Naopak ekologové požadují zvětšení první zóny na 50 procent území parku. Proti tomu se dnes postavil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jeho úřad chce bezzásahovou zónu na 23 procentech území parku po příští tři roky a pravidla chodu parku nastavit v rámci novely zákona o ochraně přírody.

Nejdřív schválit, pak se zabývat námitkami

Ekologové senátorské předloze také vytýkají, že prý umožní výstavbu developerských projektů až na dvou třetinách území parku. Navrhovaný zákon stanoví, že mimo první zónu lze povolit s předchozím souhlasem správy parku stavby „sloužící ochraně přírody, rybářství, myslivosti, péči o les, zemědělství, turistice, sportu, obraně státu a ochraně státních hranic, pokud jejich umístění není v rozporu s posláním národního parku“.

Petici, která požaduje zásadní přepracování zákona, podepsalo 25 tisíc lidí. Petiční výbor proto vyzval senátory, aby nejdříve vyslechli hlas občanů a zabývali se peticí a až pak hlasovali. Lidé v petici žádají senátory, aby přijali kvalitní zákon a nedopustili likvidaci parku. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha prý přijde projednávání petice na pořad v polovině července. Třeba senátor a předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie Miroslav Krejča (ČSSD) považuje ale pořadí za nelogické. Může to podle jeho slov působit jako výsměch všem peticím, které do Senátu dorazí.