Praha čekala na lepší nabídku, hájil dělení zakázek na Opencard exšéf IT

Praha – Poslanecká komise, která se zabývá kauzou Opencard, vyslechla bývalého ředitele informatického oddělení pražského magistrátu Václava Krause. Zajímalo ji například údajné dělení zakázek na menší, na které při minulém zasedání komise poukázal někdejší Krausův podřízený. Bývalý šéf oddělení svůj postup hájil. Poslancům se také ještě jednou ozvala státní zástupkyně Dagmar Máchová, která dohlížela na policejní vyšetřování Opencard a před poslanci již vypovídala. Podle předsedy komise Bronislava Schwarze (ANO) se pokusila upřesnit některé své původní informace. Schwarz uvedl, že si komise již začíná dělat „obrázek“, práci však ukončí až koncem roku.

Václav Kraus, který v době vzniku projektu Opencard stál v čele klíčového magistrátního odboru, se při výpovědi před poslanci vrátil do doby, kdy vznikaly smlouvy se společností Haguess. Ta projekt připravila a zprvu zabezpečovala provoz systému. Ve všech případech podle něj šlo o smlouvy uzavřené v jednacím řízení bez uveřejnění. Odmítl, že by smlouvy celkem za 850 milionů dělil na krátkodobé kontrakty s Haguess účelově – naopak tak prý město chtělo umožnit rychlý vstup jiným firmám, které o to měly zájem. „Z toho důvodu si město nemohlo dovolit zavázat projekt dlouhodobým kontraktem,“ řekl Kraus. Haguess podle něj žádal osmiletý kontrakt.

Předseda komise Bronislav Schwarz o Krausově výpovědi:

„Opět ukázal na nestandardní práci na pražském magistrátu v minulosti, (…) kdy tam působil. Popisoval, jak rozděloval zakázky, jakým způsobem řídil projekty a jakým způsobem byl řízen magistrát.“

Richter: Rada o dělení zakázek nevěděla

Před komisí vypovídal také někdejší náměstek pražského primátora Milan Richter, který dostal Opencard na starost po Krausově odchodu z magistrátu. Odmítl tvrzení poslance Daniela Korte (TOP 09), že rozdělování zakázek byla aktivita, o které věděla i pražská rada. Poslanci tak usoudili z Krausovy výpovědi.

Na údajné dělení zakázek upozornil poslance někdejší úředník z odboru informatiky Jiří Chytil, který vypovídal na předchozím zasedání sněmovní Vyšetřovací komise k prověření způsobu vyšetřování kauzy Opencard. Hovořil také o úvodní soutěži, která sice byla veřejná, ale přihlásila se do ní pouze jedna firma, podle Chytila proto, že jí byla ušita na míru. Smlouvy, které s ní potom Praha uzavřela, označil potom autor pět let starého auditu projektu za diletantské.

Schwarz: Nemělo zůstat u stíhání malých ryb (zdroj: ČT24)

Václav Kraus ovšem poukázal, že poté, co dostal audit k dispozici, dojednal s Haguess změnu smlouvy, díky kterému mohla podle něho systém provozovat a rozvíjet i třetí strana, nikoli jen Haguess. Člen komise Ivan Gabal (KDU-ČSL) však označil dodatek ke smlouvě za bezzubý, monopol Haguess podle něho zachoval. Milan Richter potom Opencard hájil. Poukázal, že vývoj obdobné karty v Londýně stál asi miliardu liber (pražská karta přes miliardu korun).

Před vyšetřovací komisi k Opencard měli předstoupit kromě bývalého ředitele odboru informatiky na pražském magistrátu Václava Krause a někdejšího náměstka primátora Milana Richtera i představitelé firmy Haguess Petr Stránský a Jaroslav Turek. Ti se ale omluvili a na jednání nepřišli.

Státní zástupkyně upřesnila výpověď, poslanci přesto nejsou spokojeni

Poslanci z komise k Opencard se vrátili také k další výpovědi z minulého zasedání, při které hovořila státní zástupkyně Dagmar Máchová o policejním vyšetřování kauzy. Komise se dnes zabývala dopisem, ve kterém Máchová svá tvrzení upřesňovala. „Vysvětluje, proč si u výslechu nemohla na některé věci vzpomenout – protože si je nepamatovala. Dává nám finanční částky, které prošetřovala, a tak dále,“ shrnul předseda komise Bronislav Schwarz. S tím, co si přečetli, však poslanci spokojeni nebyli. „Opět tam jsou rozpory, které jsme byli okamžitě schopni odstranit,“ upozornil Schwarz.

Vyšetřování, na které Máchová dohlížela, vedlo k soudu, který – prozatím nepravomocně – potrestal kvůli Opencard pět úředníků včetně Jiřího Chytila. Poslanci jsou přesvědčeni, že šlo o „malé ryby“. „Myslím si, že měli být popotahováni i politici, kteří v té kauze rozhodovali nebo zvedali ruku. O tom jsem přesvědčen,“ řekl Bronislav Schwarz.

Sněmovní vyšetřovací komise se sešla již posedmé. Svoji práci chce uzavřít do konce roku, dosud vyslechla například právníka, který zpracoval trestní oznámení kvůli Opencard, bývalou opoziční zastupitelku Janu Ryšlinkovou (Zelení), která oznámení podala, někdejšího náměsteka primátora Rudolfa Blažka (ODS), který na zavádění Opencard dohlížel, či bývalého ředitele magistrátu Martina Trnku. Ryšlinková poslancům řekla, že z projektu pravděpodobně profitovali takzvaní pražští kmotři a exprimátor ODS Pavel Bém – ten se potom proti jejím slovům ohradil. Projekt ostře kritizoval také autor auditu, který si samotný magistrát objednal, a podle kterého musel smlouvy města s Haguess připravovat diletant anebo někdo, kdo chtěl postavit magistrát do naprosto nevýhodné pozice. Martin Trnka při své výpovědi před poslanci řekl, že nevěděl, že by se při zavádění Opencard dělo cokoli nezákonného, vše podle něj spadá na bedra pracovníků odboru informatiky.

Kvůli Opencard stíhá policie bývalou městskou radu včetně několika členů současné, například primátora Tomáše Hudečka. Radě vedené tehdy Bohuslavem Svobodou předhazují policisté prodloužení smlouvy s Haguess bez výběrového řízení.