Dětský domov jim ukáže cestu, s realitou je ale seznámí patroni

Praha – Jedním z důvodů, proč se mladíci po odchodu z dětských domovů špatně začleňují do společnosti, je absence mužských vzorů. Několika desítkám z nich ale teď pomáhají jejich patroni, tedy zkušení otcové nebo muži, kteří je dobrovolně podporují.

Cestu do dospělého života dětem z domovů ukazují patroni (zdroj: ČT24)

Mladí muži po odchodu z dětského domova vítají příležitost poradit se i s někým jiným než s vychovatelem. Právě v tom tkví smysl patronů. V prvním roce projektu vydrželo z dvanácti dvojic jen osm, letos ale už se schází pětadvacet dětí z dětských domovů s pětadvaceti patrony. Řešili spolu třeba bydlení, hledání brigády nebo práce či vztahy. Patroni procházejí pečlivým výběrem i školením. Na jejich profesi ale nezáleží – jsou mezi nimi například lékaři, inženýři či majitelé autoservisu.

Počet dětí starších 18 let v dětských domovech mírně roste. Kolik jich ale odtud po dosažení plnoletosti odchází, nikdo nesleduje. „Jsou připravováni na ten odchod nebo vstup do běžného života už nejméně dva roky před dosažením plnoletosti,“ podotkl mluvčí MPSV Petr Habáň. Jen někteří ale najdou bydlení v Domech na půl cesty, systém podpory těch ostatních chybí. Spousta z nich se pak snadno octne na ulici, kde ke kriminálním činům již není daleko.