Krejčíř se v Česku snaží zbavit exekucí za téměř 60 milionů

Praha -  Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se u Nejvyššího soudu snaží zbavit svých exekucí za desítky milionů korun. Tvrdí, že o nich rozhodoval soud, kterému to nenáleželo. Přijít přitom může i o známou luxusní vilu v Černošicích. Pražský městský soud dnes navíc začal projednávat nové obžaloby - jde o podezření z přípravy vraždy celníka a z tunelování firmy Čepro. Za údajnou přípravu vraždy hrozí Krejčířovi až výjimečný trest.

Loni v březnu potvrdil Krajský soud v Praze rozhodnutí o nařízení exekuce kvůli pohledávce za zhruba 50 milionů. Jde o škodu, kterou měl podle soudu Krejčíř uhradit firmě Frymus za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice. Okresní soud Praha-západ, který exekuci nařídil, nebyl ale podle Krejčíře místně příslušný. Podal proto dovolání. Pokud by mu Nejvyšší soud vyhověl, mohl by Krejčíř volně nakládat s majetkem až do doby, než nový místně příslušný soud rozhodne znovu.

Celkový přehled zabaveného majetku nebyl nikdy zveřejněn. Jde ale o vilu v Černošicích v odhadované hodnotě v řádech stovek milionů. Úředníci ji obstavili už v roce 2011 a měla jít do dražby. Krejčířova manželka, na kterou je vila napsaná, ale proti exekuci podala žalobu. V médiích se spekuluje ještě o druhém domu v Černošicích v hodnotě desítek milionů korun a také o pozemcích v Kunčicích nad Ostravicí. Policie zabavila při domovní prohlídce i směnky a dlužní úpisy. V srpnu 2013 pak Krejčířovi zajistila na českých účtech téměř 30 milionů korun, které měl získat v Jihoafrické republice. Nově navíc Krejčíř čelí exekuci za dalších šest milionů korun. Podle mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové má proto obstavené i podíly v obchodních společnostech.

Radovan Krejčíř před soudem v JAR
Zdroj: ČTK/SAPA/Werner Beukes

Krejčíř je v Česku stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. V ČR byl zatím nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Teď čelí spolu s dalšími deseti lidmi obžalobě za vytunelování státního podniku Čepro. I z tohoto soudu může vzejít další exekuce. Firma chce totiž po Krejčířovi a dalších spoluobžalovaných náhradu škody, která přesahuje částku 80 milionů korun.

Krejčíř se líčení neúčastní, od loňského listopadu je ve vazbě v Jihoafrické republice. Hned na úvod stání ale přišlo překvapení. Místo dlouholetého advokáta Tomáše Sokola ho zastupuje dvorní advokátka lobbisty Ivo Rittiga Karolína Babáková. Obhájkyně se ale soudu neobává. „Žádné úplně strašné důkazy proti klientovi jsem zatím neviděla,“ řekla České televizi.

Obžaloba viní Krejčíře i z plánování vraždy celníka. Kauzu navíc podle žalobce provázejí i další podezřelé okolnosti – někteří svědkové musejí kvůli bezpečí vystupovat v utajení. „Spousta lidí spojených nějakým způsobem s touto trestní věcí do dneška nežije, a dá se i předpokládat, že nebude žít, běžným občanským životem,“ uvedl žalobce Jaroslav Dolejší.

V JAR hrozí Krejčířovi doživotí

Od roku 2007 pobývá Krejčíř v Jihoafrické republice, kam dorazil na falešný pas přes Seychely. Česko opakovaně žádá o jeho vydání. Krejčíř má ale problémy se zákonem i v této zemi. Od loňského listopadu je ve vazbě a hrozí mu až doživotí. Vydávací proces do Česka byl zastavený do doby, než se jihohafrické kauzy vyřeší. Nyní jsou zde proti němu vedeny celkem tři procesy. Jeden má objasnit vraždu muže, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů. Další se týká pokusu o vraždu vyšetřovatele a policisty. Ve třetím je Krejčíř a pět dalších lidí obžalováno z únosu a mučení. Policie navíc vyšetřuje ještě čtvrtou kauzu, která zatím není před soudem. Jde o vraždu obchodníka libanonského původu, který byl Krejčířovým pobočníkem.

Krejčíř se snaží zbavit svých exekucí (zdroj: ČT24)