Padají první tresty za soláry: šest let vězení i podmínky

Brno – Od podmínky až po šest let za mřížemi. V takovém rozpětí uložil Krajský soud v Brně tresty čtveřici mužů, kteří podváděli se solární elektřinou. Investor, jednatel stavební firmy a dva revizní technici se podíleli na podvodu, jehož cílem bylo získat výhodnější výkupní cenu solární energie. Nehotovou elektrárnu v Mrlínku na Kroměřížsku díky falešným revizím připojili do sítě před koncem roku 2010, později klesly dotace na zelenou energii o polovinu.

Majitel solární elektrárny v Mrlínku nedaleko Bystřice pod Hostýnem Filip Šlezar si na sklonku roku 2010 vyžádal falešné revizní posudky od dvojice elektrotechniků. Od soudu si za to odnesl šestiletý trest a jeho firmě nařídil soud zabavit 12 milionů korun. Jiří Havlíček, jednatel firmy, která solární elektrárnu stavěla, si za podíl na podvodu vyslechl čtyřletý trest. „Osobně si myslím, že nebyla zcela vyvrácena obhajoba mého klienta. On se po celou dobu hájil tím, že nehodlal uvést žádnou instituci v omyl, že nejednal vědomě. Jeho jediným cílem bylo do konce roku 2010 dostavět a uvést do provozu elektrárnu,“ uvedl obhájce Filipa Šlezara Pavel Fryšák.

Připojení elektrárny do sítě ještě za výhodnějších podmínek umožnily falešné revizní posudky. Za ně má jít elektrotechnik Radek Jaroš z Třebíče na pět let do vězení, druhý elektrotechnik Jiří Provazník z Havlíčkova Brodu dostal tříletou podmínku s pětiletým odkladem. „Obžalovaným je kladeno za vinu, že předkládali Energetickému regulačnímu úřadu nepravdivé podklady svědčící o dokončenosti solární elektrárny Mrlínek, revizní správy a předávací protokoly, přestože tato elektrárna nebyla do konce roku 2010 dokončena,“ řekl žalobce Radek Mezlík.

Rozsudek za podvod se solární elektrárnou (zdroj: ČT24)

Solární elektrárna v době připojení neměla ještě položené panely, trafostanice ani přípojku. Přesto už dostala posudek o revizi vysokého napětí. Ve skutečnosti ale majitelé elektrárnu zprovoznili až na začátku února, kdy ji zapojili do distribuční sítě, aby 23. února 2011 začala dodávat první elektřinu.

Silvestrovský solární boom

V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu, a stovky lidí se proto snažily stihnout prosincový termín. Úřad proto na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. A jak se později ukázalo, řada z nich byla vydána i na elektrárny, které v té době nebyly vůbec dostavěné.