Policejní vedení krotí dopraváky. Nařídí, jak se mají chovat, ztrestá excesy

Praha – Chování dopravních policistů v některých případech překračuje meze. Přiznalo to vedení policie, které potrestalo člena hlídky, na niž si stěžoval právník Stanislav Šíp kvůli šikaně. Do budoucna nařídí velitelé hlídkám, jak se mají chovat, zejména těm méně zkušeným rozdá i kartičky s přesným postupem při dopravních kontrolách.

„Jste vedenej, máme potrvzeno od operační, jste vedenej,“ říkal v březnu při dopravní kontrole člen hlídky zastavenému řidiči Stanislavu Šípovi. Druhý policista, který Šípa kontroloval, měl zakryté služební číslo, hlídka se potom domáhala prohlídky auta, svůj postup zdůvodňovali podezřením, že jsou uvnitř kradené věci. Stanislav Šíp je jednatelem společnosti, která se zabývá i zastupováním řidičů při sporech s policií, a s kontroverzními kontrolami se setkával již v minulosti. Kvůli průběhu jedné kontroly se i úspěšně soudil. V případě březnového Šípova zastavení se však vedení pražské policie – které v minulosti pevně stálo za svými lidmi i přes rozhodnutí soudu – rozhodlo členy hlídky potrestat. „Je to špatně, co se týká taktiky zákroku. Chyby nemůžeme tolerovat, a proto byli tito policisté bráni k zodpovědnosti,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Na obdobné případy se chce zaměřit i nové nejvyšší velení republikové policie. Aby excesům dopravních policistů zabránilo, nechá vytisknout kartičky s jasnými postupy při kontrolách řidičů. Dostanou je především policisté-začátečníci. „Budou přesně vědět, jaký by měl být sled úkonů, na co by neměli zapomenout, jak by měli řidiče poučit,“ shrnul první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Nové vedení policie chce zabránit konfliktům a možné šikaně řidičů při dopravních kontrolách (zdroj: ČT24)

Zda příliš tvrdých kontrol, na které Česká televize již několikrát poukázala, ubude, je však otázka. Advokát a svědek kritizované policejní kontroly Stanislava Šípa Tomáš Mácha je přesvědčen, že se policisté nechovali arogantně – a nakonec i docela nesprávně – kvůli neznalosti. „Je to šikana, která hraničí se snahou někoho zastrašit, dokázat mu, že 'my jsme lepší, my jsme policisté, my můžeme všechno,'“ podotkl.

Problémem v postupu proti policistům, kteří se při kontrole nechovají, jak by měli, je i často zdlouhavé vyšetřování sporných případů. Policejní odbor vnitřní kontroly se již déle než dva měsíce zabývá tvrdým postupem přerovských policistů při kontrole řidiče, jehož vinili z bezdůvodného zastavení. Když řidič Jiří Priečko požádal policistu, aby mu zopakoval svoji výzvu, obořil se na něj člen dopravní hlídky: „Až vás budu vyzývat, tak už budete ležet na zemi.“ Podle olomoucké policejní mluvčí Marty Vlachové ještě není případ uzavřen, „protože se musely prověřit všechny skutečnosti“.

Vydáno pod