Potkat na trati strojvedoucí – ženu – už není rarita

Praha - Řízení vlaků už není pouze výsadou mužů. Drážní úřad vydává potřebné průkazy stále častěji i ženám. Ty přitom nejsou v zahraničí v kabině lokomotiv dávno žádnou výjimkou.

Strojvedoucích žen přibývá (zdroj: ČT24)

Žena jako strojvedoucí měl být důkaz rovnoprávnosti žen v socialistickém Československu, jenže nevydržel. Od 90. let do současnosti neřídila vlaky v zemi žádná žena. Strojvůdkyň začalo přibývat až teď, a to rovnou ve velkém. „V současné době evidujeme 14 děvčat, které mají licenci k řízení drážního vozidla,“ uvádí ředitel Drážního úřadu Jiří Hanuš. 

A strojvedoucími se chtějí stát nejčastěji mladé dívky. Například Marie Sehnalová z Prahy: „Vystudovala jsem ČVUT dopravku, takže jsem k tomu měla blízko.“ Právě ona je jedna z těch, které zatím došly nejdál - a už smí na trať. Předtím si ale musela vyzkoušet i špinavou práci v depu. Diskriminaci prý ale nezažila, maximálně si musela vyslechnout menší narážky. 

strojvedoucí Marie Sehnalová

„Člověk je zvyklý na pilotky, policistky. Tady to holt není úplně zvyk, ale podle mě je to práce jako každá jiná.“

Ve světě jsou však mnohem dál – třeba u německých nebo švýcarských drah se ženy v kabině počítají na desítky. A umějí je využít i k propagaci. I v Česku už si ale začínají dívky sedlající lokomotivy získávat pozornost. Dráhy ukázaly vloni na podzim jednu z nich – 24letou Andreu Matějíčkovou, která řídí nákladní vlaky okolo Českých Budějovic.