Soud potvrdil mnohaleté tresty zbytku Maslákova gangu vyděračů

Olomouc – Vrchní soud v Olomouci rozhodl o zbylých třech členech vyděračského gangu Slováka Miroslava Masláka. Odmítl jejich rozsáhlá odvolání a potvrdil jim tresty od pěti do osmi a půl roku vězení. Vůdce skupiny, která v Česku vydírala na 25 podnikatelů, vyhrožovala jim, zapalovala auta a střílela na domy i vozy, vrchní soud pravomocně odsoudil k 10 rokům vězení už na začátku června. Tehdy také potvrdil tříletý trest pátému členovi gangu - Janu Surému ze Vsetínska.

Zatímco obžalovaní Vladimír Haviar, Tomáš Ďuriš a Roman Helis vinu a trest odmítali, státní zástupce požadoval kromě vězení a vyhoštění slovenských obžalovaných Haviara a Helise z republiky také peněžité tresty. Soud rozhodl, že oba Slováci musí společně s Maslákem zaplatit poškozeným asi 900 tisíc korun. K vyhoštění ze země na dobu neurčitou je stejně jako Ďuriš a Helis odsouzen také Miroslav Maslák. Haviara soud potrestal hned po vůdci skupiny nejpřísněji - 8,5 roky vězení, Ďuriš dostal o měsíc méně.

Podle obžaloby chtěl gang z vytipovaných obětí dostat až 11 milionů korun. Šlo o oprávněné, ale i zcela vymyšlené pohledávky. Nezákonné vymáhání dluhů už Maslák a jeho slovenští druhové provozovali předtím na Slovensku, kde za to byli také stíháni.

Jediný, kdo si dnes přišel rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci vyslechnout, byl třiatřicetiletý Radovan Helis ze Vsetína, který vyvázl s druhým nejmírnějším trestem - pěti roky vězení. Jeho dva slovenští spoluobžalovaní Haviar a Ďuriš žádali na poslední chvíli o odročení jednání. Tvrdili, že nemohou k soudu přijít, protože jsou nemocní. Soud ale jejich omluvy nepřijal a rozhodl bez nich.

Soud potrestal zbytek gangů vyděračů. (zdroj: ČT24)