Zeman se pustil do Dienstbiera. „Je to ubohost,“ reagoval ministr

Praha – Jako hloupou podpásovku označil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) názor prezidenta republiky Miloše Zemana, že poškodil sociální demokracii tím, že nekandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Prezident míní, že kvůli tomu strana mohla mít větší počet mandátů. Dienstbier to považuje za „hloupý osobní útok“, který jej má poškodit v sociální demokracii." Vztahy Zemana a Dienstbiera, který kandidoval za ČSSD v loňské prezidentské volbě, jsou dlouhodobě napjaté.

„Vedení ČSSD byl doporučen, tuto šanci ale odmítl. Podle názoru pana prezidenta tímto krokem utekl z boje,“ tlumočil Zemanovo mínění jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman je přesvědčen, že nyní opoziční TOP 09 uspěla v evropských volbách proto, že odborného lídra kandidátky Luďka Niedermayera doplnila na listině „líbivá tvář v podobě Jiřího Pospíšila.“ „Kdyby takový tandem, podle názoru pana prezidenta, měla i ČSSD, tedy že by Jana Kellera doplnil kandidát, který dbá spíše na vzhled, získala by více mandátů,“ řekl Ovčáček na pravidelné tiskové konferenci.

„Je to hloupá podpásovka od pana prezidenta či jeho mluvčího. Ono by to pro mě bylo strašně pohodlné odsud odejít a nesnažit se měnit poměry tady v České republice. Já jsem právě z boje utíkat nechtěl, a proto jsem zvolil tuto cestu,“ komentoval prezidentův názor Dienstbier. Ministr se domnívá, že se jej prezident snaží poškodit. Podle Dienstbiera by se ale bývalý šéf ČSSD Zeman, který stranu v roce 2007 opustil, neměl do vnitřních záležitostí sociální demokracie plést. „Je to ubohost,“ dodal na adresu hlavy státu Dienstbier.

Dienstbier: Zeman by se neměl plést do dění v politických stranách (zdroj: ČT24)

Dienstbier: Zůstat v české politice je zodpovědnější než jít do Bruselu

Dienstbier přiznal, že nabídku od vedení sociální demokracie dostal, a nepřijal ji právě proto, že se rozhodl, že z boje se neutíká: "Pro mě by bylo pohodlné přijmout lídra do evropského parlamentu, měl bych prakticky jisté zvolení, na pět let bych měl docela příjemný plat a asi by se mi žilo docela pohodlně. Ale já jsem tuto pohodlnou cestu odmítl, a naopak z boje jsem neutekl a snažím se měnit poměry podle svých představ v České republice.

  • „Považuji to za hloupý osobní útok a myslím si, že by se pan prezident neměl starat o to, jak fungují uvnitř politické strany, koho mají na svých kandidátkách… a tohle je mířeno na to, aby mě to poškodilo v sociální demokracii,“ řekl Dienstbier v ČT24.
Výsledky voleb do EP 2014
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Dienstbier je dlouhodobě známý jako kritik prezidenta Zemana. Před druhým kolem prezidentské volby Dienstbier odmítl podpořit Zemana proti Karlu Schwarzenbergovi, mimo jiné s odůvodněním, že se Zeman snažil rozbíjet sociální demokracii a bude v tom pokračovat. Rovněž prohlásil, že Zeman je „napojen na pražské mafiánské prostředí“.

Loni v létě Dienstbier kritizoval rozhodnutí vedení ČSSD hlasovat pro vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka, kterého prezident jmenoval do premiérské funkce koncem června 2013 navzdory nesouhlasu parlamentních stran. A během vnitrostranické krize loni v říjnu poté, co se část vedení ČSSD tajně sešla s prezidentem republiky, se Dienstbier postavil na stranu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, kterého předsednictvo strany vyzvalo k odstoupení z funkce.

Vydáno pod