Šváb: O vraždách jsem nevěděl, nebyl jsem u nich

Praha – Vraždy nebyly v plánu. To tvrdí šéf skupiny, která podle obžaloby unášela do zahraničí české podnikatele a ve dvou případech je zavraždila. Michael Šváb u soudu zdůraznil, že u samotných vražd ani nebyl přítomen a spolu s ostatními ukazuje na jiného obžalovaného – Petra Klementa.

Michael Šváb vypověděl, že v době zmizení byznysmena nedaleko Dubaje před dvěma lety pobýval v Praze. Když byl loni zastřelen další podnikatel v Itálii, Šváb prý venčil psa několik set metrů od místa činu.

Podle státního zástupce ale byl právě Šváb hlavním představitelem gangu a plánoval jeho činnost. Údajně si tipoval bohaté Čechy a lákal je do zahraničí, kde je další členové skupiny přinutili k vydání peněz. K tomu se Šváb přiznal, svůj podíl na vraždách však odmítá.

Prvního zavražděného byznysmena podle svých slov znal od roku 2011, kdy se spolu plavili na jachtě. Společná dovolená prý nebyla idylická, neboť se při ní Šváb bolestivě zranil. „Navíc se urazil jako malá holka, takže mě nechal na lodi samotného v bouřce,“ popsal chování podnikatele.

Poté, co muže v Nice unesli a získali přístup k jeho účtu, s ním autem zamířili do Itálie – podle Švába proto, aby ho v Miláně posadili do letadla. Po cestě prý zabloudili v husté mlze. Šváb při zastávce údajně začal venčit psa a přitom zaslechl výstřel. Následně zjistil, že podnikatel je mrtvý. Kdo ho zabil, neviděl.

Šváb: O vraždách jsem nevěděl, nebyl jsem u nich (zdroj: ČT24)

O únosu, který se odehrál o rok později ve Spojených arabských emirátech, Šváb prohlásil: „Představa byla taková, že ho sebereme na letišti, opijeme, vezmeme mu doklady a někde ho vysadíme.“ Obžaloba je ale přesvědčena, že gang muže zavezl do pouště, kde jej obžalovaný Petr Klement umlátil kamenem. Šváb se hájí tím, že nic takového nenařídil a že se o „maléru“ dověděl až později.

„Slyšel jsem ránu a pan Vlach tam nebyl. Z toho jsem si dovodil, že je mrtvý. Byl jsem hotovej, podívat jsem se tam nešel. Nikdy jsem neviděl žádnou mrtvolu,“ řekl. Většině mužů ze sedmičlenného gangu hrozí doživotní trest.

U soudu Šváb odmítá i to, že by byl šéfem organizované skupiny. „Žádná skupina nejsme, protože nikdo nikoho neposlouchá, nic spolu neděláme,“ uvedl Šváb. Vinu přehazují členové údajně neexistující skupiny jeden na druhého.