Aktérům lihové mafie zabavili žalobci domy a pozemky

Olomouc - Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zabavilo na začátku června řadu pozemků a budov v kauze lihové mafie, za jejíž hlavu obžaloba označuje Radka Březinu. Majiteli nemovitostí jsou podle katastru Vladimír Březina, Lubomír Kaláč a společnosti Energoinvestment a Biotech Hrobice, které byly podle kriminalistů vzájemně provázané a ve skutečnosti byly využívány Radkem Březinou a dalšími lidmi.

Dokumenty zveřejněné státními zástupci připomínají zátah z května 2013, při němž kriminalisté na několika místech ČR narazili na celkem 1,5 miliónu litrů nezdaněného lihu, čímž by státu vznikla škoda na dani ve výši 438 miliónů korun.

Celá akce vyvrcholila počátkem roku 2014, kdy bylo při akci s názvem Cela zatčeno celkem 15 osob. Samotného lihového bosse Radka Březinu zadrželi policisté už v říjnu 2012. Všechny členy skupiny žalobce obvinil z účasti na organizované zločinecké skupině, za což jim hrozí až desetileté vězení. Sedm lidí je stíháno pro krácení daně. Radek Březina už byl odsouzen za pokus o uplácení vězeňského dozorce, kterému nabídl 15 tisíc korun, když mu zajistí mimořádnou návštěvu.

Březinův bratr Tomáš před soudem vypověděl, že šéf lihového impéria dostával varování o možném sledování i od policie a celníků. Postupně vytvořil rozsáhlou síť skladů fiktivně denaturovaného lihu, ze kterého potom ve skutečnosti vyráběl alkoholické nápoje. Tomáš Březina měl pro svého bratra pracovat jako bílý kůň – vedl mu evidence a na jeho jméno byly i účty. Již během vyšetřování ale začal spolupracovat s vyšetřovateli a pomáhal s rozkrytím systému, kterým se denaturovaný líh měnil v alkoholické nápoje.