Přerovská policie obvinila kněze ze sexuálního obtěžování dětí

Přerov – Kriminalisté z Přerova vyšetřují závažný případ pohlavního zneužívání dětí. Podezřelý je třiašedesátiletý kněz římskokatolické církve. Policisté ho viní ze sexuálního obtěžování pěti chlapců. Upozornil na to rodič jednoho dítěte.

Policisté kněze obvinili ze dvou trestných činů – svádění k pohlavnímu styku a ohrožování výchovy mládeže. Podle informací České televize ho zadrželi v jednom z činžovních domů přerovského přednádraží, kde žijí hlavně romské rodiny. Podle neoficiálních informací tam kněz, který údajně není z Přerova, pravidelně dojížděl.

Policie je zatím velmi skoupá na informace. Krajský policejní mluvčí Josef Bednařík ale potvrdil, že případ zneužívání dětí vyšetřují a podezřelého muže obvinili. „Muže vyšetřujeme na svobodě. Vzhledem k okolnostem případu a věku poškozených ale nebudeme podávat více informací,“ sdělil Bednařík.

Soud odmítl uvalit na kněze vazbu

Podle informací České televize podal státní zástupce soudu návrh, aby vzal muže do vazby. Soud ale návrhu nevyhověl. Mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka uvedl, že policie je zatím o případu oficiálně neinformovala. Dodal však, že jde o muže, který je dlouhodobě nemocný a kněžské povolání proto nevykonává.

Zatímco ve světě jsou sexuální delikty kněží páchaných na dětech velkým problémem – za posledních deset let muselo církev opustit více než 800 kněží podezřelých ze znásilňování a sexuálního obtěžování –, v Česku jde o výjimečný případ. Naposledy stál před soudem ve Zlíně duchovní František Merta, který dostal podmínku za obtěžování ministrantů.