Nový systém záchrankám ukáže, která nemocnice má volná lůžka

Praha – V noci na středu měla pražská záchranná služba problém umístit tři vážně nemocné lidi do nemocnic, muže se srdečními potížemi vozili záchranáři po Praze téměř dvě hodiny. Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Zdeňka Schwarze je přesto situace výrazně lepší, než byla ještě před čtvrt rokem. Nemocnice po dubnovém případu, kdy jednu pacientku odmítlo hned sedm pražských zařízení, dostaly od ministerstva zdravotnictví příkaz pacienty přijímat. Ministerstvo slibuje, že záchranka dostane k dispozici nový systém, kdy bude moci případné úplné obsazení lůžek v nemocnici předem zjistit. Kvůli prověření posledních případů zřídí ministr Svatopluk Němeček komisi.

Pokles počtu odmítnutých pacientů je v posledních měsících v Praze výrazný. Ještě v březnu nepochodili záchranáři 165krát. Zlom přišel v dubnu, kdy sanitka s ženou otrávenou léky a alkoholem bezúspěšně objela sedm nemocnic, než ji lékaři převzali. Rozzlobilo to ministerstvo zdravotnictví, které odmítání pacientů zakázalo. „Vydali jsme důrazné nařízení – nebo příkaz – našim přímo řízeným organizacím, že jsou povinny od této chvíle pacienta od záchranné služby přijmout,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal, podle kterého by i další zřizovatelé měli svým zařízením nařídit totéž. Ministr Svatopluk Němeček po dubnovém pražském incidentu hovořil o potřebě vybudování urgentních příjmů, kde by lékaři udělali pacientovi nutné testy, na základě kterých by pak mohli lépe rozhodnout, zda je nutné ho hospitalizovat, nebo propustit do domácího léčení.

Odmítnutí ubylo, zbylá nechá Němeček prověřit

Přesto i nadále zachranáři občas od nemocnic uslyší „ne“, od vydání nařízení se tak stalo 23krát, z toho jedenáct případů bylo v červnu. Na staré časy dala vzpomenout noc na středu, kdy se jim to přihodilo třikrát, mladý muž se srdečními problémy strávil ve voze záchranné služby téměř dvě hodiny. „Jednalo se o muže ročník '85 ze sídliště v Letňanech, kterého jsme transportovali na Bulovku se sinusovou tachykardií. Na Bulovce bohužel zjistili, že není místo, vytelefonovali číslo v jiné nemocnici, a to vinohradské nemocnici. Následoval pak transport do vinohradské nemocnice, kde skončil na koronární jednotce,“ popsal Zdeněk Schwarz. Upozornil, že nejdelší čas zabralo vyjednávání s nemocnicemi. Záchranáři museli popsat, co pacientovi je, a jaké vybavení bude potřeba. „To vždy trvá desítky minut,“ upozornil ředitel záchranné služby.

Ministr Němeček zřídí vyšetřovací komisi, která poslední případy odmítnutých pacientů prověří. Pokud se ukáže jakékoliv pochybení ze strany nemocnic, bude ministr chtít, „aby byla vyvozena konkrétní personální odpovědnost“ a viníci byli potrestáni. Dodal, že bude jednat s pojišťovnami o zvýšení akutních lůžek v metropoli. Ta byla v minulých letech seškrtána, nyní se podle ministra ukazuje, že chybějí. Současně Němeček kritizoval pražskou záchranku, poukázal, že na odmítání pacientů v nemocnicích měla v prvé řadě upozornit ministerstvo. „Velmi mě překvapuje, že se o problémech dozvídáme z médií. Komunikace by měla fungovat napřímo,“ řekl ministr s tím, že ho situace v pražském zdravotnictví „přestává bavit“.

Problém má nadobro vyřešit nový počítačový systém

I většina dalších případů, kdy se pacienti do nemocnic zkrátka již nevejdou, by již brzy mohly být minulostí. Ministerstvo zdravotnictví vylepšilo počítačový systém, který by měl sanitní vozy přímo nasměrovat na vhodné místo. „Bude možno sledovat dostupnost lůžek on-line ze záchranné služby i ministerstva zdravotnictví,“ nastínil náměstek Vymazal. Dodal však, že nulový počet odmítnutí by bylo možné očekávat pouze v ideálním světě.

Vydáno pod