Kam s dětmi o prázdninách? Otevřou se školky i družiny

Praha - Dveře většiny českých škol se v pátek na dva měsíce uzavřely. Některé děti se ale hned první prázdninový den do škol vrátí. Místo klasické lavice zamíří do školní družiny. Otevřeno mívají v průběhu prázdnin i některé mateřské školy. Děti mohou navštěvovat také stále oblíbenější příměstské tábory.

Družinu na prázdniny otevírají například v Českých Budějovicích. Vychází vstříc rodičům, kteří během července a srpna nemají kam umístit své děti. Radnice projekt v letošním roce teprve testuje. „Před třemi měsíci jsme udělali anketu, která proběhla na všech základních školách, abychom zjistili, zda by vůbec ze strany rodičů byl zájem,“ uvedl náměstek primátora pro školství Petr Podhola (ČSSD).

Na zkoušku budou v Budějovicích otevřeny družiny čtyři týdny z osmi. Nápad vítají rodiče, ale i prarodiče, kteří se o prázdninách v péči o děti střídají. Družina bude otevřená od půl sedmé ráno do půl páté odpoledne, využívat ji bude asi 50 dětí. Týden bez svačin a obědů vyjde na 100 korun.

V Praze jsou oblíbené příměstské tábory

Pro Prahu není letní provoz školních družin žádná novinka. Služba se ale kvůli malému zájmu příliš neujala. Rodiče své děti raději posílají k babičkám nebo na příměstské tábory, kterých jsou v hlavním městě už desítky. Týdenní pobyt na příměstském táboře stojí od tisíce korun.  

Kam s dětmi o prázdninách? (zdroj: ČT24)

Jiná je situace u mateřských škol. Městské části nechávají některé kvůli velkému zájmu otevřené i o prázdninách. „Školky se střídají, každý týden se jedná o zhruba tři mateřské školy,“ uvedla mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová. Přihlášky museli rodiče podat už v květnu. Místo je ale možné sehnat i během prázdnin. Ne všechny školky totiž bývají obsazené.

Ve Dvoře Králové se o děti stará firemní školka

Ve Dvoře Králové nad Labem se osvědčily zase podnikové mateřské školy pro 46 dětí. Zájem okamžitě převýšil kapacitu. Textilka Juta proto uvažuje o tom, že otevře školku druhou. Majitel továrny už koupil další dům, který chce přestavět. Škola se o děti stará i přes prázdniny. Volno si vybere během podnikové dovolené. Rodiče proto náhradní hlídání shánět nemusejí.

Vydáno pod