Kraje si zaslouží víc peněz z daní, shodli se Hašek s Babišem

Praha – Stát dorovná krajům peníze na sociální služby do celkové částky 7,2 miliardy korun a na krajské projekty financované z evropských fondů přidá pět až deset procent. Počítá s tím návrh rozpočtu na příští rok. Po schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to oznámil šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

„Výsledek považuji za realistické maximum, kterého jsme mohli dosáhnout,“ nechal se slyšet Hašek po jednání. „Ministr financí slíbil návrat ke koeficientu 8,92 od 1. ledna 2016,“ dodal k podílu krajů na výnosech z DPH, který by se měl vrátit do stavu před rokem 2012, kdy byl snížen. Příjmy krajů by se tak mohly zvýšit o čtyři miliardy korun.

„Domluvili jsme se na všem. Na rozpočtovém určení daní, které pro kraje vrátíme na úroveň, kde jim ho Kalousek vzal, tedy na 8,92 procenta,“ řekl Babiš. Změna nastane až od 1. ledna 2016, protože rozpočet 2015 je prý velice napjatý.

V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. U daní z příjmu fyzických a právnických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta.

Dorovnání peněz na sociální služby by podle dohody mělo do roku 2017 každoročně růst o 140 milionů korun. „To je dobrá zpráva pro poskytovatele sociálních služeb, protože se nebudou muset každoročně koncem roku obávat o svoji budoucnost,“ je spokojen Hašek.

Hašek: Na financování evropských projektů získají kraje pět miliard (zdroj: ČT24)

Stát by mohl přispět na brněnskou Velkou cenu

Na projekty placené z fondů EU stát přidá deset procent u Evropského sociálního fondu a pět procent u Evropského fondu regionálního rozvoje. „V příštím plánovacím období tak získají kraje ze státního rozpočtu více než pět miliard korun na kofinancování všech typů projektů,“ sečetl Hašek, který se se šéfem státní kasy dohodl také na změnách ve financování regionální železniční dopravy.

Podle jihomoravského hejtmana je Babiš také „přístupný dohodě o financování Velké ceny v Brně“. Část peněz by mělo poslat ministerstvo školství, část ministerstvo financí, na financování se bude podílet i Jihomoravský kraj a město Brno. „Věřím v podporu premiéra Sobotky v této záležitosti,“ podotkl předseda Asociace krajů, podle kterého představuje brněnská Velká cena přínos pro regionální ekonomiku.