Císařský vagón už arcivévodu Ferdinanda do Sarajeva nedopravil

Praha – Železniční vagón, kterým měl cestovat arcivévoda František Ferdinand d'Este z Čech do Sarajeva přesně před 100 lety, se znovu objevil na kolejích. Parní lokomotiva ho přitáhla z depozitáře Národního technického muzea na dejvické nádraží v Praze, odkud pak odjel do Brna. Tam bude arcivévodův soukromý vagón k vidění v sobotu.

František Ferdinand d'Este a jeho žena chtěli do původního vagónu rakouskouherského následníka trůnu nastoupit v Chlumu u Třeboně. „Kolem poledne se u něj objevila technická závada a musel být odstaven a arcivévoda v cestě pokračoval rychlíkem první třídy,“ vysvětluje ředitel Železničního muzea, které patří pod Národní technické muzeum. 

Ti, co dají na osud, později vysvětlovali zadřené ložisko jako znamení, aby následník do Sarajeva nejezdil. A zítra to bude přesně 100 let, co tam on i jeho žena zemřeli při atentátu, který se nakonec stal rozbuškou první světové války. 

Posledními členy císařské rodiny, kteří vagón využili, byly děti Františka Ferdinanda d'Este, když se vracely z jeho pohřbu. Po první světové válce a rozpadu monarchie se stal vagón majetkem československého státu. 

V době první republiky prošel rekonstrukcí, například nápisy se z němčiny přepsaly do češtiny, změnila se i výbava salónu. Na služební cesty ho pak využíval ministr zahraničí Edvard Beneš. Následníkovo kupé ale zůstalo.

Události: Salonní vůz Františka Ferdinanda d'Este (zdroj: ČT24)