Atentát v Brně, pohřeb v Praze. Česko vzpomínalo na Františka Ferdinanda

Praha – Města napříč Českem si dnes připomněla sté výročí sarajevského atentátu na Františka Ferdinanda d'Este. Rekonstrukci atentátu sehráli herci na brněnském Špilberku, pohřeb následníka trůnu rakousko-uherské monarchie proběhl v Praze.

Speciální stránky České televize věnované stoletému výročí první světové války si prohlédněte zde.

Na brněnském Špilberku sice nikdy následník habsburského trůnu nebyl, přesto si tu dnes zopakoval svou smrt při rekonstrukci atentátu. Arcivévodu i jeho manželku Žofii Chotkovou představovali herci vybraní tak, aby se co nejvíce podobali svým postavám. Inscenovaný atentát sledovalo na hradě Špilberku několik stovek lidí. Ještě předtím prošel Brnem průvod dobově oděných nadšenců, včetně dam s klobouky, pánů s licousy, vojáků v uniformách různých rakousko-uherských jednotek a jezdců na koních. Průvod vyrazil z hlavního nádraží, kam z Prahy přijel parní vlak se salonním vozem arcivévody, směrem na hrad.

Rekonstrukce sarajevského atentátu
Zdroj: ČT24

Na Špilberku byl dnes zároveň slavnostně zahájen cyklus výstav Velká válka. Při jejich přípravě se spojilo devět českých a moravských muzeí, aby z různých úhlů přiblížily veřejnosti první globální konflikt. Výstavy pokrývají témata od vojenské techniky na souši i na moři přes život v zákopech i zázemí až k polní poště nebo umělecké reflexi válečného běsnění. Dnešek je však pouze oficiálním startem, některé dílčí výstavy totiž začaly už dříve.

Zádušní mše v němčině připomněla zastřeleného aristokrata v Chlumu u Třeboně. Právě do místního zámku odvezl František Ferdinand s manželkou Žofií své tři děti a vydal se odsud na osudnou cestu do Sarajeva. Bylo to poslední místo, které v Čechách navštívil. „Váhal, jestli do Sarajeva vůbec jet. Jsou tady popsány vůbec poslední zážitky z cesty, kdy vůz hořel, kdy v jednom voze nešla elektřina. Popisuje to, jako by jel v hrobce – jako by tušil nějaké neštěstí,“ říká ředitel Státního oblastního archivu v Třeboni Václav Rameš.

V Praze pohřbil monarchii i Mach se Šebestovou

Rekonstrukce atentátu se sice konala v Brně, symbolický pohřeb Františka Ferdinanda i celé rakousko-uherské monarchie už proběhl v Praze před Národním divadlem. Happening Tak nám zabili Ferdinanda začal od mostu Legií průvodem, v němž za černým kočárem přicházely ke zlaté kapličce postavy českých dějin – skutečné i literární, ty, které žily před Rakouskem, i ty, jež přišly po něm. Vedle kněžny Libuše, Oldřicha a Boženy, mistra Jana Husa, Václava Havla či Jaromíra Jágra přišli k divadlu i dobrý voják Švejk, hloupý Honza nebo Mach a Šebestová. K hercům Národního divadla se připojili i hasiči ze Stodůlek, kteří po smutečním projevu odnesli rakev se starým světem.

Pražský happening Tak nám zabili Ferdinanda
Zdroj: ČT24

Program pokračoval na piazzetě u divadla a věnován byl kromě připomínky sarajevského atentátu také dnešní Bosně a Hercegovině, která se vzpamatovává z ničivých záplav (více zde). Ve spolupráci se společností Člověk v tísni mohou lidé přispět na pomoc obětem povodní, které postihly statisíce lidí.