Kauza úniku informací tajných služeb nebere konce

Praha – Vyšetřování jedné z větví případu Nagyová se zadrhlo. Jde o kauzu údajného úniku informací tajných služeb z úřadu vlády k lidem kolem lobbisty Ivo Rittiga. Přestože žalobci už před měsícem a půl avizovali, že případ uzavřou a seznámí obviněné se spisem, termín už dvakrát zrušili. Údajní viníci mluví o chaosu a nekompetentnosti státního zastupitelství. To se ale hájí tím, že jen vychází vstříc požadavkům advokátů.

Kauza v utajeném režimu, kauza obestřená mlčením. Podle obviněných žalobci stále mění svá rozhodnutí a případ se už víc než měsíc točí v kruhu. Státní zastupitelství totiž původně už v polovině května při výslechu lobbisty Rittiga avizovalo, že kauza končí. Případ ale dosud neskončil a seznamování obviněných se spisem bylo už podruhé odvoláno.

„Odvolání bylo v důsledku žádosti obviněných osob, nebylo to z naší strany. Reagovali jsme na žádost advokátů,“ řekl Pavel Komár, náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci. Nejvyšší státní zástupce nechce kauzu kvůli utajení podrobně komentovat.

„Je to neprofesionální způsob práce orgánů činných v trestním řízení,“ tvrdí David Michal, obviněný v kauze úniků z BIS.

Celou kauzu zdržuje i to, že spis obsahuje informace BIS a všechny výslechy musí probíhat v utajeném režimu ve speciálních místnostech. Důvěrné jsou i všechny dokumenty státního zastupitelství.

Jedinou kauzou týkající se Jany Nečasové Nagyové, kterou žalobci zatím poslali před soud, je případ údajného zneužití vojenského zpravodajství. Obvodní soud pro Prahu 1 by ho měl projednat během několika měsíců.

Kauza úniku informací z BIS nebere konce (zdroj: ČT24)