„Prázdninovou výpověď“ by měli učitelé letos dostat naposled

Praha – Výpověď na prázdniny, v českém školství léta zažitá praxe. Podle ministerstva školství se i letos týká několika tisíc učitelů. Jejich zaměstnavatelé tímto způsobem šetří peníze. Resort proto plánuje změnu legislativy, protože chce tzv. řetězení smluv na dobu určitou zabránit. Jak uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), od příštího školního roku má začít platit pravidlo „jednou a dost“.

V pondělí učitelce Haně Soukupové z pražské základní školy Ke Kateřinkám končí pracovní smlouva. Tašky, které si z kabinetu odnese, ale bude v září zase na stejném místě vybalovat. Na začátku školního roku totiž zřejmě dostane smlouvu novou. Jako sezonní pracovnice učí skoro deset let. „Vedení má samozřejmě zájem na tom ušetřit co nejvíce peněz,“ říká paní Soukupová. Přes prázdniny tak její výplata zůstane v rozpočtu školy.

Podle ředitelky téže školy Blanky Janečkové praxe, při níž je na dobu letních prázdnin přerušován pracovní poměr, může fungovat u pedagogů, kteří jsou již v důchodu. S tím souhlasí i sociálnědemokratický ministr školství Marcel Chládek.

Jenže pravidelné červnové výpovědi se týkají také učitelů v produktivním věku. Možná až tisíce z nich zamíří příští týden na úřady práce. Své problémy tají, nechtějí totiž bez práce zůstat i v září. „To se vždycky dozvídáme až po prázdninách, protože ti kolegové, kterých se to týká, se bohužel dopředu neozvou,“ potvrzuje šéf školských odborů František Dobšík.

Konec "prázdninových výpovědí" pro učitele? (zdroj: ČT24)

Podle loňské statistiky žilo o prázdninách z podpory v nezaměstnanosti téměř 2 300 učitelů. Ministr školství proto nyní plánuje, že zpřesní zákon o pedagogických pracovnících. „Chceme tam dát klauzuli, aby nebylo možné řetězit smlouvy. Myslím si, že by se inspektorát práce měl podívat na školy, kde je to běžnou praxí,“ řekl Chládek České televizi.

Pro změnu má údajně sjednanou podporu i na vládě. Už mu tak zbývá jen jednání se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a školskými odbory.