Ištvan o Nagygate: Nejde o porážku, soud nám dal za pravdu

Praha – Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil stíhání Jana Pohůnka a rozhodl, že údajné prohřešky Páleníka a Kovandy předá k posouzení ministerstvu obrany. Všichni tři muži byli obžalovaní ze zneužití vojenské rozvědky. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana se ovšem nejedná o porážku, protože poslední obžalovaná – Jana Nagyová (nyní Nečasová) – odchází s roční podmínkou.

Ištvan: Odsouzením Nečasové nám dal soud za pravdu (zdroj: ČT24)

Soud dnes zastavil trestní stíhání Jana Pohůnka a rozhodl o tom, že nepotrestá ani někdejší šéfy Vojenského zpravodajství Páleníka a Kovandu (více zde). Je to pro vás porážka?

Určitě nikoliv. Především proto - máme tu trestní příkaz, který přiznal jednu osobu (Janu Nagyovou) vinnou, přesně dle obžaloby. Soud nám dal za pravdu, že došlo k zosnování trestního činu. Pokud jde o ostatní osoby, soud zaujal stanovisko, že v jejich jednání absentuje subjektivní stránka, což my se nedomníváme a rozhodnutí určitě napadneme opravným prostředkem.

Jana Nagyová dostala podmínku s odkladem na čtyři roky. Kde je chobotnice, kvůli které padala vláda?

My se přeci bavíme o jedné části trestního stíhání, kde už byla podána obžaloba. Zbývající části ještě před soudem nejsou.

Rok od pádu vlády dostala Jana Nagyová roční podmínku. Takto jste si to loni představoval?

My to nemáme skončeno. Je vydán trestní příkaz, jsou zde nepravomocná rozhodnutí soudu. Předpokládáme, že v hlavním líčení budou provedeny všechny důkazy a veřejnost zjistí, jak ty věci jsou. Před skončením máme druhou část, která se týká utajovaných skutečností.

Pořád trváte na tom, že jde o kauzu, která svou razancí odůvodňovala i politické následky, které to mělo?

Soud nejméně nám v jednom případě dal za pravdu. Státní zastupitelství muselo konat.

Kdyby soud celý případ shodil ze stolu, reagoval byste na to odstoupením z funkce?

Zatím tomu nic nenasvědčuje. Z funkce může dostoupit každý, ale počkejme, až soudy budou skončeny. Pokud se moji nadřízení, nejvyšší státní zástupce nebo ministryně spravedlnosti domnívají, že jsem postupoval nesprávně a že jsem se dopustil kárného provinění, lze podat kárnou žalobu, a není potřeba čekat na soudní rozhodnutí.

A vy sám vylučujete, že byste odešel z funkce?

Já nevylučuji vůbec nic.

Budete rozporovat stanovisko, které dnes podal Obvodní soud pro Prahu 1 (v záležitosti zpravodajců)?

Vzhledem k tomu, že je v rozporu s obžalobou, tak zcela jistě bude ve třídenní lhůtě podána stížnost. O tom, kde je pravda, rozhodne stížnostní soud.