Schulzovo zvolení u českých europoslanců – nadšení, nutnost, skepse

Praha – Čeští europoslanci vesměs přikyvují znovuzvolení německého socialisty Martina Schulze do čela Evropského parlamentu. Sociální demokraté si slibují posun k demokratizaci evropských subjektů, TOP 09 to považuje za nutnost na cestě ke zvolení Jeana-Clauda Junckera předsedou Evropské komise (EK) a ODS zůstává k Schulzově působení skeptická. Schulz se stal staronovým předsedou europarlamentu podle očekávání, už v prvním kole tajné volby dostal 409 hlasů. Volba předsedy byla vůbec prvním aktem nového europarlamentu, jehož 751 členů zvolili občané členských zemí Evropské unie na konci května.

Europoslanec za ČSSD Miroslav Poche zvolení rovněž socialisty Schulze vítá. „Jsem rád, že se v rámci Evropského parlamentu podařilo vytvořit silnou demokratickou a Evropsky orientovanou většinu… To je důležitý signál. Co já očekávám, že spolu s Evropskou lidovou stranou povede Martin Schulz velmi intenzivní debatu o změnách, které by prospěly nejen v otázce vnímání EU v očích občanů, ale i fungování směrem k demokratickému procesu,“ reagoval pro ČT.

Poche si slibuje od následujícího funkčního období zaměření Evropského parlamentu na připoutání pozornosti občanů v zemích osmadvacítky k dění na jeho půdě. Jak informační cestou, tak třeba nastolením otázky konání celoevropského referenda k některé z významných otázek. Také by mohl zesílit tlak Evropského parlamentu směrem ke komisi na otevřenější fungování obou subjektů.

Pavel Telička zvolený do europarlamentu za hnutí ANO zdůraznil, že dohoda na podoře Schulze zahrnuje vedle evropských lidovců a socialistů také hnutí Alde, kam se právě zástupci hnutí ANO také přidali. Není prioritou účasti na dohodě podle něj ani tak handl s funkcemi, jako spíše o potenciálu programové shody.

Přestože pro Pavla Svobodu (KDU-ČSL) představuje Martin Schulz člověka více vlevo, než směřuje středový proud evropských lidovců, jeho zvolení považuje za úspěšný test soudržnosti evropských lidovců. Dohoda mezi socialisty a lidovci spočívala podle Svobody především na kurzu reforem v budoucnu. „Tady jde opravdu o to, zda má integrace pokračovat a reformovat se, nebo má být demontována,“ naznačil protikladné síly v europarlamentu Svoboda.

Europoslanec Jiří Pospíšil (zvolený za TOP 09) považuje Schulzovo zvolení za nezbytnou podmínku pro volbu Jeana-Clauda Junckera předsedou Evropské komise (EK), kterého TOP 09 podporuje. „Všichni vědí, že funkce předsedy EK z hlediska vývoje Evropy je mnohem důležitější. Předseda parlamentu kdekoliv na světě je funkce spíše symbolická, ceremoniální a řídící z hlediska tělesa. Nikoliv exekutivní,“ prohlásil Pospíšil. Juncker v čele komise představuje pro ČR velikou výhodu, proto tedy neměl sám problém pro Schulze zvednout ruku. Zvolení Martina Schulze do čela parlamentu bylo součástí dohody o vzájemné podpoře při volbě obou lídrů nejvyšších evropských orgánů.

„My od pana Schulze neočekáváme nic. Je pouze potvrzením zabetonování velké koalice na pozicích. Proběhl tu mocenský obchod, Schulz do čela parlamentu a Juncker do čela komise za dva týdny,“ prohlásil Jan Zahradil (ODS), který v této kombinaci nevidí potenciál změn v zaběhnutých pořádcích EU. Frakce ECR (European Conservatives and Reformists), do jejíhož tábora se zástupci ODS začlenili, nezvedla pro zmíněnou dohodu ruku. Jejich podporu nemá ani jeden kandidát.

Frakce Evropské sjednocené levice podpořila vlastního kandidáta Pabla Inglesiase ze Španělska. Kateřina Konečná z KSČM, která se frakce účastní, tedy podpořila s kolegy právě jeho. Zvolení Schulze ale respektuje. „Jde o volbu velké koalice lidovců a sociálních demokratů, možná by se ještě spíše dalo říct volbu paní Merkelové, která to za nás rozhodla,“ dodala europslankyně za komunisty. Zvoleného předsedu považuje za člověka spíše slov než činů. Spolupracovat s ním ale plánují, stejně jako by spolupracovali s každým jiným předsedou.

Pro Schulze nehlasoval ani Petr Mach (Svobodní), kterému není staronový předseda blízký ani příslušností k sociálním demokratům, ani svým eurofederalismem. Přirovnal blok těch, kteří podpořili Schulze svými hlasy, k opoziční smlouvě. Jde prý o názorově protichůdné subjekty, které se ve volbě předsedy spojily. „Já panu Schulzovi gratuluji, je logické, že byl zvolen tímto velkým spojením eurolidovců a eurosocialistů, ale radost z toho nemám,“ prohlásil Mach.

Vydáno pod