Konec odmítání dětí? Vláda spustila fond pro rozšiřování školek

Praha - Obcím a městům pomůže s rozšiřováním kapacity základních a mateřských škol nový dotační fond, který spustila vláda. Jen v loňském roce se nepodařilo umístit zejména do školek 60 tisíc dětí. „Současná vláda je vůbec první, která nabízí obcím a městům pomocnou ruku,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Změnu představil spolu s ministrem školství Marcelem Chládkem (oba ČSSD). Ten chce po navýšení kapacit zavést poslední předškolní rok jako povinný.

V národním fondu je připraveno celkem 1,5 miliardy korun. V prvním kole, v kterém bude ministerstvo přijímat přihlášky do konce srpna, si mohou obce a města rozdělit 100 milionů korun. Od ledna 2015 pak bude navíc spuštěn evropský fond, v kterém bude 12 miliard. Příhlášku najdou zájemci na webu ministerstva školství, kde je k dispozici i kontaktní linka.

Obce při podání žádosti nebudou muset předkládat projektovou dokumentaci, na nákladech by se ale měly podílet. Nové budovy pro mateřské a základní školy by se také měly dát využít i po skončení populačního boomu. Podle ministerstva by mohly sloužit například jako knihovny nebo startovací byty.

TK předsedy vlády ČR a ministra školství, mládeže a tělovýchovy (zdroj: ČT24)

Největší problém s nedostatkem míst má především okolí Prahy a Brna. Vzhledem k tomu, že děti ze silných populačních ročníků vyrůstají, přesouvá se problém i na základní školy. Po navýšení kapacit základních a mateřských škol chce Chládek zavést poslední předškolní rok jako povinný. Děti by ho mohly absolvovat rovněž v přípravných třídách základních škol nebo prostřednictvím domácího vzdělávání.

Vládní kroky souvisí s avizovanou podporou rodin s dětmi. Kabinet by měl proto zítra projednat i slevu na dani na druhé, třetí a další dítě. „Budeme také schvalovat návrh na snížení daně z přidané hodnoty na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu na deset procent,“ dodal Sobotka. Vláda by podle něj mohla v krátkém čase projednat i návrh ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) na obnovení výplaty porodného i na druhé dítě ve výši 10 tisíc korun.