Rozhodčí soud: Smlouva VZP s protonovým centrem je neplatná

Praha - Rozhodčí soud se postavil na stranu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ve sporu s pražským protonovým centrem. Smlouva uzavřená v roce 2006 nuceným správcem pojišťovny je podle rozhodců neplatná. VZP měla podle dokumentu, který nikdy neuznala, platit centru jednu miliardu korun ročně po dobu 15 let.

„Rozhodčí soud má za to, že smlouva o smlouvě budoucí a rovněž tak dohoda o sjednání rozhodčí doložky, která je její součástí, nebyly ze strany žalované platně uzavřeny, a stranu žalovanou tak nezavazují a jsou absolutně neplatné,“ konstatoval ve více než čtyřicetistránkovém rozhodnutí soud.

Podle protonového centra soud konstatoval, že nemá pravomoc k řešení sporů mezi centrem a VZP plynoucích ze smlouvy o smlouvě budoucí. „Fakticky tak přenesl odpovědnost na stát. Spor tímto rozhodnutím nekončí a situace ohledně úhrad protonové léčby nádorových onemocnění šetrnou a bezpečnou metodou zůstává komplikovaná a léčba pro většinu pacientů nedostupná,“ sdělila ředitelka pro strategii a marketing protonového centra Iva Taťounová. Prioritou centra podle ní zůstává poskytovat nejmodernější péči, která šetří pacientovo zdraví a minimalizuje nežádoucí vedlejší účinky ozařování. „Je na straně VZP a nyní i státu, zda chtějí skutečně léčit pacienty tak, jak je běžné v zemích EU, které mají o všech aspektech využívání protonové léčby jasno,“ dodala Taťounová.

Mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý zdůraznil, že pro VZP a její klienty se tímto rozhodnutím nic nemění. Nadále platí již dříve deklarované ujištění pojišťovny, že protonovou terapii uhradí každému svému klientovi, kterému ji jako nezbytnou doporučí jedno ze třinácti českých a moravských komplexních onkologických center.

VZP dosud uhradila pražskému protonovému centru za léčení 21 onkologických pacientů 16 milionů korun. Šlo většinou o děti či nemocné, jejichž léčba byla v Praze výhodnější. Dalších 17 pacientů poslala na léčení protony do Mnichova. Podle předsedy správní rady Jiřího Běhounka se o všechny klienty indikované k léčbě protony VZP postará, i když smlouvu s centrem nemá.

Případem protonového centra se od loňska zabývá policie, v listopadu obvinila jednoho člověka. Spor se vede o platnost smlouvy o smlouvě budoucí, kterou v roce 2006 podepsal tehdejší nucený správce Antonín Pečenka bez schválení správní rady či ministerstva, kde tehdy pracoval. Vede se tedy několik soudních sporů o neplatnosti smlouvy a bylo podáno trestní oznámení na Pečenku.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun.

Vydáno pod